Ο βορράς της Αλβανίας και η περιοχή Van στην Τουρκία κατατάσσονται ως οι πιο φτωχές στην Ευρώπη, με βάση τον δείκτη εισοδήματος ανά κάτοικο, προσαρμοσμένο στην αγοραστική δύναμη, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Eurostat για το 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγοραστική δύναμη στην περιοχή του Βορρά της Αλβανίας (που περιλαμβάνει τις περιφέρειες Δυρραχίου, Ντίμπερ, Κουκέσι, Λέζας και Σκόδρας) ανέρχεται μόλις στο 25% του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ η περιοχή του Van στην Τουρκία βρίσκεται στο 24%.
Η περιοχή του Κέντρου της Αλβανίας (που περιλαμβάνει τα Τίρανα και τον Ελμπασάν) εμφανίζει τη μεγαλύτερη σύγκλιση με τον μέσο οικονομικό επίπεδο της ΕΕ, με αγοραστική δύναμη που φτάνει το 38% του μέσου όρου της ΕΕ. Η περιοχή του Νότου (που περιλαμβάνει το Μπεράτι, το Φίερι, την Αργυρόκαστρο, την Κορυτσά και την Αυλώνα) έχει αγοραστική δύναμη που φτάνει το 28% του μέσου όρου της ΕΕ για το 2022, κατατάσσοντάς την επίσης μεταξύ των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης.
Συνολικά, η Αλβανία έχει εισόδημα ανά κάτοικο που αντιστοιχεί στο 34% του μέσου όρου της ΕΕ το 2022. Παρά την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι Αλβανοί εξακολουθούν να είναι πιο φτωχοί από τους γείτονές τους, ειδικά όταν τα εισοδήματα μετρούνται με βάση την αγοραστική δύναμη.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας διευρύνονται. Σύμφωνα με το INSTAT, η αλβανική οικονομία αυξήθηκε κατά 27,8% την περίοδο 2011-2021, ενώ η οικονομία της Βόρειας Αλβανίας αυξήθηκε μόλις κατά 16,4%. Ειδικότερα, η περιφέρεια του Κουκέσι παρουσίασε μείωση της οικονομίας κατά 6,6% την τελευταία δεκαετία, ενώ η Σκόδρα κατέγραψε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 1,7%, όταν η συνολική οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε σχεδόν κατά 28%.
Η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας την τελευταία δεκαετία κατανέμεται άνισα μεταξύ των περιοχών. Η κεντρική περιοχή της χώρας ενισχύεται συνεχώς οικονομικά, ενώ ο βορράς και ο νότος υστερούν, αναπτύσσονται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.
Οι περιφέρειες Ντίμπερ και Κουκέσι, που το 2011 θεωρούνταν οι φτωχότερες, έχουν φτωχοποιηθεί περαιτέρω την τελευταία δεκαετία. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν προωθούν την κοινωνική συνοχή, γεγονός που οδηγεί σε ταχεία μείωση του πληθυσμού στον βορρά, κυρίως μέσω μετανάστευσης, παρά τις φυσικές πηγές που διαθέτουν οι περιοχές αυτές.
Στην Αλβανία παρατηρείται έλλειψη περιφερειακών αναπτυξιακών πολιτικών και τα κεντρικά κυβερνητικά κονδύλια δεν κατανέμονται πάντα δίκαια, σύμφωνα με τις ανάγκες των περιοχών. Παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σε περιοχές όπως το Κουκέσι και η Σκόδρα, οι επενδύσεις συχνά διοχετεύονται σε περιοχές με λιγότερες ανάγκες αλλά μεγαλύτερο αναπτυξιακό δυναμικό.
Τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι το 2023, στις 12 μεγάλες δήμους της Αλβανίας (που αποτελούν τις περιφερειακές πρωτεύουσες) επενδύθηκαν συνολικά 16,6 δισεκατομμύρια λεκ από τα 31,6 δισεκατομμύρια που είχαν προγραμματιστεί. Οι δήμοι του βορρά πέτυχαν καλύτερη αξιοποίηση των πόρων τους σε σύγκριση με άλλους δήμους της χώρας.
Σχόλια