Η κύρια συμβολή στην αύξηση της χορήγησης δανείων τα τελευταία χρόνια έχει προέλθει κυρίως από προϊόντα μικροχρηματοδότησης. Αυτά τα προϊόντα καλύπτουν καταναλωτικές ανάγκες των ατόμων και χρηματοδοτούν τη δραστηριότητα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, παράλληλα με την αύξηση των δανείων, βελτιώθηκε και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Το ποσοστό των προβληματικών δανείων μειώθηκε στο 12,8% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, από 13,3% που ήταν ένα χρόνο πριν.
Ωστόσο, η ταχεία αύξηση της δανειοδότησης από τον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, και ιδιαίτερα από τα προϊόντα μικροχρηματοδότησης, ενδέχεται να επηρεαστεί από τα νέα ρυθμιστικά μέτρα που αναμένεται να εγκρίνει η Τράπεζα της Αλβανίας.
Η νέα κανονιστική πρόταση για τη "Διαχείριση Κινδύνου στις δραστηριότητες των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων" προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για τη χορήγηση δανείων από τα μη τραπεζικά ιδρύματα.
Ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα επιτρέπεται να χορηγεί περισσότερα από δύο καταναλωτικά δάνεια στον ίδιο δανειολήπτη ταυτόχρονα.
Επιπλέον, τίθεται όριο στις μηνιαίες δόσεις των δανείων σε σχέση με το καθαρό μηνιαίο εισόδημα των δανειοληπτών. Ο λόγος εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα (DSTI) θα υπολογίζεται ως το σύνολο των μηνιαίων δόσεων των υφιστάμενων δανείων, μαζί με τη νέα αίτηση δανείου, διαιρούμενο με το καθαρό εισόδημα όλων των συνυπογράφων.
Το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40%, εκτός αν ο δανειολήπτης μπορεί να αποδείξει επαρκώς ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο χωρίς πρόβλημα.
Η κανονιστική πρόταση περιλαμβάνει επίσης αυστηρότερες απαιτήσεις για τη διαχείριση του κινδύνου στον τομέα των καταναλωτικών δανείων. Οι νέες απαιτήσεις, που περιλαμβάνουν αναλυτική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, αναμένεται να δυσκολέψουν τη χορήγηση δανείων μόνο με ένα έγγραφο ταυτότητας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει σήμερα σε ορισμένα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης.
Σχόλια