Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε κατ' αρχήν τη συμφωνία επιχορήγησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αξίας άνω των 37 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, στοχεύει έως το 2027 να συνδέσει κάθε σχολείο με την τεχνολογία.
«Φέτος, η σχολική χρονιά μας βρίσκει με 216 εργαστήρια που χρηματοδοτήθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα και την αλβανική κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, 25.000 παιδιά από την πρώτη έως την τρίτη τάξη διδάσκονται το μάθημα της πληροφορικής. Με τα κονδύλια που παρέχονται από το πλαίσιο ανάπτυξης της ΕΕ, η Αλβανία θα επενδύσει επίσης σε 600 έξυπνα εργαστήρια. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες δωρεές, όπως οι 100 εργαστήρια που χρηματοδοτήθηκαν από το Αμερικανικό Ταμείο, και άλλοι δωρητές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο με σύγχρονα πρότυπα», δηλώνει ο διευθυντής του ASCAP.
Τα κονδύλια δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανάπτυξη των εργαστηρίων, αλλά και για την εκπαίδευση των δασκάλων σε ψηφιακές δεξιότητες.
«Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε περίπου 16.000 δασκάλους του συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ψηφιακή επάρκεια και τη χρήση της τεχνολογίας. Εκτός από την επένδυση σε ασύρματα δίκτυα και το διαδίκτυο, προχωράμε ταυτόχρονα με την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών διδασκαλίας, την ανανέωση των υποδομών ΤΠΕ και την εκπαίδευση των δασκάλων για τη χρήση τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης σε άλλα μαθήματα, όπως η βιολογία, η χημεία, τα μαθηματικά και οι ξένες γλώσσες», εξηγεί ο διευθυντής του ASCAP.
Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την πλήρη εξοπλισμό όλων των σχολείων με έξυπνα εργαστήρια περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις στη συντήρηση και την ασφάλεια των δικτύων.
Σχόλια