Οι εκπρόσωποι της κοινότητας των Μπεκτασήδων στην Τουρκία αντέδρασαν έντονα στο σχέδιο του Έντι Ράμα να δημιουργήσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος των Μπεκτασήδων στην Αλβανία, κατά το πρότυπο του Βατικανού.
Σύμφωνα με τη New York Times, το νέο κράτος θα ονομαστεί «Κυρίαρχο Κράτος της Σέκτας των Μπεκτασήδων» και θα έχει δική του κυβέρνηση, διαβατήρια και σύνορα. Θα καλύπτει 2700 στρέμματα στα ανατολικά των Τιράνων και, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο. Οι άνδρες θα έχουν ελευθερία στη χρήση αλκοόλ, ενώ οι γυναίκες θα απολαμβάνουν ελευθερία ένδυσης. Στην ηγεσία του νέου κράτους θα βρεθεί ο πνευματικός ηγέτης των Μπεκτασήδων από την Αλβανία, ο Edmond Brahimai, γνωστός ως Baba Modi.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αλεβί-Μπεκτασή από την Τουρκία, σε δηλώσεις τους που δημοσιεύθηκαν στο τουρκικό δίκτυο Haber Global, που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, τονίζουν ότι το Μπεκτασισμός και το «θρησκευτικό κράτος» είναι έννοιες ασυμβίβαστες.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβί-Μπεκτασή της Τουρκίας, Ζεϊνέλ Αμπεντίν Κοτς, δήλωσε: «Ως Αλεβί Μπεκτασή που ζούμε στην Τουρκία, παραμένουμε υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους. Ο Μπεκτασισμός είναι ένα σύστημα πίστης που προέρχεται από την Τουρκία. Όμως, στην Αλβανία ζουν περίπου 115.000 Μπεκτασήδες, που αντιπροσωπεύουν το 5% του πληθυσμού. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο κράτος. Είναι μέρος του τουρκικού Μπεκτασισμού ή κάτι αποκλειστικά αλβανικό; Σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε ένα θρησκευτικό κράτος».
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβί-Μπεκτασή και συγγραφέας, Αλί Μπακίζ, θεωρεί ότι η πίστη των Μπεκτασήδων δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα θρησκευτικό κράτος. «Η φιλοσοφία των Αλεβί-Μπεκτασή θεωρεί όλους τους λαούς ίσους, προτρέπει στην ελευθερία της σκέψης και στηρίζεται στην αγάπη και την ανεκτικότητα. Ένα θρησκευτικό κράτος είναι λάθος, καθώς στην πίστη των Αλεβί-Μπεκτασή υπάρχει ελευθερία, όχι εξουσία».
Τέλος, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβί-Μπεκτασή, Χουσεΐν Γκιουζελγκιούλ, σημείωσε ότι παρότι οι προσπάθειες των κρατών να αναγνωρίσουν την πίστη των Μπεκτασήδων είναι γενικά θετικές, το θρησκευτικό κράτος δεν είναι συμβατό με τις αξίες της κοινότητας. «Δεν θεωρούμε σωστό ένα κράτος που βασίζεται στη θρησκεία. Εκεί που υπάρχει ανεκτικότητα, ειρήνη και αγάπη, δεν μπορεί να υπάρξει θρησκευτικό κράτος», τόνισε ο Γκιουζελγκιούλ.
Σχόλια