Η υλοποίηση των επενδύσεων βάσει του προγράμματος αντιμετωπίζει δυσκολίες τόσο στην κεντρική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι τοπικές αρχές είχαν υλοποιήσει μόνο το 17% του ετήσιου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Από το συνολικό προϋπολογισμό των 41 δισ. λεκ για επενδύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2024, υλοποιήθηκαν μόνο 7,2 δισ. λεκ, δηλαδή το 17% κατά το πρώτο εξάμηνο. Ο Δήμος Τιράνων, ο οποίος έχει προγραμματίσει 15 δισ. λεκ για επενδύσεις, υλοποίησε μόλις 2 δισ. λεκ (12,9%) για την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κ Δήμος Δυρραχίου ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 900 εκατ. λεκ, ή περίπου το 25% του προγράμματός του. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις της πρώτης περιόδου ήταν η ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό στο Δήμο Δυρραχίου (528 εκατ. λεκ), η κατασκευή σχολείων στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Τίρανα (211 εκατ. λεκ), η αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου στι Δήμο Λέζας (159 εκατ. λεκ), και η ανοικοδόμηση σχολείων στο Δήμο Κάμζας (138 εκατ. λεκ).
Το προηγούμενο έτος, η τοπική αυτοδιοίκηση απέτυχε στην υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, καθώς από τα προγραμματισμένα 48 δισ. λεκ, υλοποιήθηκαν μόλις 45% ή 26 δισ. λεκ. Από τα 5228 έργα που προγραμματίστηκαν για το 2023, ολοκληρώθηκαν λιγότερα από τα μισά (2546 έργα).
Την ίδια ώρα, οι διαθέσιμοι πόροι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ενώ οι αγροτικές περιοχές ερημώνονται λόγω έλλειψης βασικών υποδομών, όπως δρόμοι, υγειονομικές υπηρεσίες και σχολεία. Ο τουρισμός, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των περιοχών, εμποδίζεται από τις ελλείψεις σε υποδομές. Οι ορεινές περιοχές δυσκολεύονται με την παροχή ενέργειας, και οι φυσικές ομορφιές των αγροτικών περιοχών δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομικά.
Προηγούμενοι έλεγχοι από την Ανώτατη Ελεγκτική Αρχή αποκάλυψαν αδύναμη διαχείριση των προμηθειών από τις δήμους, με συχνές παρατυπίες που θέτουν σε κίνδυνο τη σωστή διαχείριση των φόρων.
Σχόλια