Η κατάληψη των δημόσιων παραλιών από ιδιώτες, με τη νομοθεσία να το επιτρέπει, έχει προκαλέσει διαχρονικά δυσαρέσκεια στους παραθεριστές στην Αλβανία.
Ο τρέχων νόμος προβλέπει ότι το 70% των παραλιών παραχωρείται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και μόνο το 30% παραμένει δημόσιο. Στο παρελθόν, η αναλογία ήταν 80% ιδιωτική και 20% δημόσια, ενώ έχουν κατατεθεί πρωτοβουλίες για την αντιστροφή αυτού του μοντέλου. Η πρωτοβουλία «Thurje» το καλοκαίρι του 2023 κατέθεσε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο πρόταση για να γίνουν όλες οι παραλίες 100% δημόσιες, αλλά η πρόταση παραμένει σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Αλβανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (AKM), παρατηρείται αύξηση της κατάληψης δημόσιων παραλιών από ιδιώτες, με τις περιοχές της Σκόδρας, του Δυρραχίου, της Καβάγιας, του Πόγραδετς και των Αγίων Σαράντα να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη τάση. Στο Δυρράχιο, από την συνολική έκταση 1,18 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μόνο τα 492.337 είναι δημόσια, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά. Οι εισπράξεις από τις ιδιωτικές παραλίες ανήλθαν σε 115 εκατομμύρια λεκ για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2024.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές. Στους Αγίους Σαράντα, από τα 155.822 τ.μ., μόλις τα 49.000 είναι δημόσια, ενώ στην Χιμάρα, το 75% των παραλιών έχει δοθεί σε ιδιώτες. Συνολικά, το 66,4% των παραλιών της χώρας ελέγχεται από ιδιώτες, σύμφωνα με την AKM, με αύξηση της ιδιωτικής εκμετάλλευσης το 2023 σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Εκτός από την παραχώρηση των παραλιών, η AKM αναφέρει ότι πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας δεν πληρούν τα πρότυπα καθαριότητας. Η υπηρεσία συνιστά την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και την εγκατάσταση νέων. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ πολίτες και τουρίστες παραπονιούνται ότι πολλές παραλίες είναι γεμάτες σκουπίδια.
Η εκμετάλλευση των παραλιών και των προστατευόμενων περιοχών από στρατηγικούς επενδυτές συνεχίζεται. Η αλβανική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει 5,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης σε στρατηγικούς επενδυτές, με την ακτή της Νότιας Αλβανίας να αποτελεί το κύριο σημείο ενδιαφέροντος. Πρόσφατα, προκάλεσε αντιδράσεις ο σχεδιασμός για τον τουρισμό στη νήσο Σάσων, προκαλώντας ανησυχίες για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Σχόλια