Λόγω της δέσμευσης των κονδυλίων της ΕΕ από τα προγράμματα IPARD, οι αγροτικές επιδοτήσεις φέτος στην Αλβανία ήταν μειωμένες. Από τα συνολικά κονδύλια, περίπου το 55% διατέθηκε για τρέχουσες δαπάνες και το 45% για κεφαλαιουχικές δαπάνες. Σύμφωνα με τον FAO, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια και η Σερβία, οι άμεσες επιδοτήσεις αποτελούν το 70-80% των γεωργικών προϋπολογισμών, κυρίως για την κτηνοτροφία και τις εισροές. Στην Αλβανία, παρά τη χαμηλή χρηματοδότηση, μεγάλο μέρος των κονδυλίων διοχετεύεται σε διοικητικά έξοδα, αντί να ενισχύει την παραγωγή.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής ήταν 7,2 δισ. λεκ, με 4 δισ. λεκ να διατίθενται για τρέχουσες δαπάνες και 3,2 δισ. για κεφαλαιουχικές. Ωστόσο, το κονδύλι μειώθηκε περαιτέρω λόγω κακής υλοποίησης, φτάνοντας τα 611 εκατ. λεκ το πρώτο πεντάμηνο του 2025, δηλαδή μόλις το 8,4% του ετήσιου προγράμματος. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω μειώσεις στον αγροτικό προϋπολογισμό κατά περίπου 4,3 εκατ. ευρώ, με τη συνολική στήριξη να περιορίζεται στα 6,8 δισ. λεκ.
Η Αλβανία διακρίνεται για το χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης προς τη γεωργία, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε μόλις 0,19% του ΑΕΠ τα έτη 2020-2021. Παράλληλα, η γεωργία συνεισφέρει περίπου 19% στο αλβανικό ΑΕΠ, καθιστώντας τον αγροτικό τομέα ζωτικής σημασίας. Παράλληλα με την εσωτερική χρηματοδότηση, η Αλβανία επωφελήθηκε από το πρόγραμμα IPARD, αλλά τα κονδύλια για την Αλβανία έχουν παγώσει λόγω καταχρήσεων που διαπιστώθηκαν από την OLAF, το γραφείο καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, που ανακάλυψε σοβαρές παραβιάσεις στη διαδικασία χορήγησης επιδοτήσεων.
Σχόλια