Παρά τις προσπάθειες για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και της χρήσης τραπεζικών καρτών, η παραδοσιακή χρήση μετρητών εξακολουθεί να επικρατεί στην Αλβανία. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, 402,6 δισεκατομμύρια λεκ κυκλοφορούσαν εκτός τραπεζών, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τα 398,2 δισ. λεκ τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους. Αυτή η αύξηση των 4,4 δισ. λεκ ανέρχεται σε περίπου το 23,5% του συνολικού χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία, το οποίο αγγίζει το 1,71 τρισεκατομμύρια λεκ. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει κάτω από το 9%.
Η αλβανική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση της χρήσης μετρητών, όπως ο νόμος για τους βασικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ο οποίος απαιτεί από τους συνταξιούχους να διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό για την καταβολή των συντάξεών τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης προτείνει τον καθορισμό ανώτατου ορίου για πληρωμές σε μετρητά. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις έχει τεθεί όριο συναλλαγών με μετρητά στα 150 χιλιάδες λεκ.
Παρόλα αυτά, η Τράπεζα της Αλβανίας εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη κυκλοφορία μετρητών, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεσή της. Η κυριαρχία της χρήσης φυσικού χρήματος δημιουργεί υψηλό οικονομικό κόστος και αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία, ενώ σχετίζεται με δυνητικά ζητήματα, όπως το ξέπλυμα χρήματος και τη στρέβλωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Παρότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αυξηθεί, η τράπεζα τονίζει την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των θεσμών για την περαιτέρω μείωση της χρήσης μετρητών στην οικονομία.
Σχόλια