Το 2022, η οικονομία της Αλβανίας αντιμετώπισε έντονη πληθωριστική πίεση, αλλά φαίνεται πως η κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί. Ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αλβανίας, και έτσι, σε μια απρόσμενη κίνηση, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο από 3,25% σε 3%. Αυτή ήταν η πρώτη μείωση από την εποχή της πανδημίας, σηματοδοτώντας μια στροφή στην πολιτική μετά από μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων το 2022 και σταθεροποίησης το 2023.
Στην Αλβανία, η άνοδος των επιτοκίων ήταν λιγότερο έντονη σε σχέση με την Ευρωζώνη και άλλες οικονομίες. Η κρατική παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας και η ενδυνάμωση του εθνικού νομίσματος, του Lek, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική επιτοκίων δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, κάνοντας τις επενδύσεις σε ακίνητα περισσότερο ελκυστικές, αν και οι οικονομικοί αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις για σημαντικές μειώσεις φέτος.
Παρά τη μικρή μείωση των τιμών των ακινήτων το 2023, ο κλάδος παραμένει ενεργός, καθώς οι τιμές σταμάτησαν να αυξάνονται δραματικά μετά από ένα κύμα ανόδου που ξεκίνησε μετά την πανδημία. Η ανοδική πορεία των τιμών εξηγείται από τη μεγάλη ζήτηση των μη κατοίκων, την αύξηση του τουρισμού και τα υψηλά κόστη κατασκευής. Ωστόσο, το 2023 σημειώθηκε μια ελαφρά επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων, με το σύνολο των συναλλαγών να μειώνεται κατά περίπου 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα δεδομένα της Κτηματολογικής Υπηρεσίας.
Οι αγορές ακινήτων στην Αλβανία βασίζονται κατά μεγάλο βαθμό σε τραπεζική χρηματοδότηση, με περίπου το 60% των αγορών να πραγματοποιούνται με τραπεζικά δάνεια. Η ταχεία ανάπτυξη της χορήγησης πιστώσεων για ακίνητα προκάλεσε ανησυχία για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα της Αλβανίας αύξησε τα μακροοικονομικά κεφαλαιακά αποθέματα για τις τράπεζες, στοχεύοντας στον περιορισμό των δανείων και στην αποτροπή της υπερβολικής ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων.
Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση από ξένους αγοραστές, ιδιαίτερα για παραθαλάσσιες περιοχές, παραμένει καθοριστικός παράγοντας στην αγορά ακινήτων. Η προοπτική αποδόσεων από τέτοιες επενδύσεις, ειδικά για Ευρωπαίους πολίτες που αναζητούν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, διατηρεί τον τομέα ζωντανό, παρά τις επιβραδύνσεις και τις παρεμβάσεις της Τράπεζας της Αλβανίας.
Σχόλια