Η Αλβανία και η Μολδαβία αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες από την αυξημένη μετανάστευση, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση τoυ Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για το 2024. Και οι δύο χώρες έχουν πληγεί από την έντoνη έξοδο του εργατικού δυναμικού, κυρίως λόγω της έλλειψης ευκαιριών για αξιοπρεπή απασχόληση και αξιοπρεπείς μισθούς. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους αναζητά εργασία στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Συγκεκριμένα, το 40% του εργατικού δυναμικού της Αλβανίας εργάζεται στο εξωτερικό, γεγονός που συμβάλλει στη διαρροή εγκεφάλων και ασκεί πιέσεις στις τοπικές οικονομίες. Oι αιτίες περιλαμβάνουν τα υψηλά επίπεδα φτώχειας, τις μισθολογικές ανισότητες, τη διαφθορά και τον πελατειακό χαρακτήρα της οικονομίας, οδηγώντας πολλούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Χιλιάδες νέοι Αλβανοί έχουν κάνει επικίνδυνα ταξίδια προς τη Βόρεια Ευρώπη, με πολλούς να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου το ένα τέταρτο του "οικονομικά ενεργού" πληθυσμού της Αλβανίας εργάζεται πλέον εκτός της χώρας.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Μολδαβία, ιδιαίτερα μετά την πλήρη κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία και την επακόλουθη κρίση στο κόστος ζωής, που ανάγκασε ακόμα περισσότερους πολίτες να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σερβία επίσης βλέπουν νέους να φεύγουν, ενώ παρατηρείται αύξηση και στους παράτυπους μετανάστες.
Ο ΔΟΜ τονίζει ότι η μετανάστευση θα αποτελέσει στο μέλλον τον μόνο παράγοντα πληθυσμιακής αύξησης στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ θα συνεχίσει να μειώνει τον πληθυσμό στις φτωχότερες χώρες. Στην Αλβανία, η μετανάστευση παραμένει υψηλή και αποτελεί βασική αιτία της μείωσης του πληθυσμού κατά 420.000 άτομα μεταξύ 2011 και 2023, παρότι η φυσική αύξηση παραμένει θετική. Η αλβανική διασπορά ανέρχεται πλέον σε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, φτάνοντας το 66% του εσωτερικού πληθυσμού της χώρας.
Σχόλια