Στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να φτάσουν στην Αλβανία 100 κοντέινερ με 816 τόνους επιβλαβών απορριμμάτων, τα οποία είχαν προηγουμένως απορριφθεί από την Ταϊλάνδη. Ωστόσο, ήδη τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, από το λιμάνι του Δυρραχίου είχαν αναχωρήσει άλλα 100 κοντέινερ, περιλαμβάνοντας απορρίμματα που είχαν προηγουμένως εγκαταλειφθεί στην Κίνα. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, και το αλβανικό τελωνείο προχώρησε σε διευκρινίσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για προϊόν που προέρχεται από την Αλβανία. Η τελωνειακή υπηρεσία εξήγησε ότι δεν υπήρξε καμία εξαγωγή από την Αλβανία, αλλά ότι πρόκειται για διεθνή διαμετακόμιση μεταξύ μιας εταιρείας από το Κοσσυφοπέδιο και μιας ελβετικής εταιρείας, χωρίς καμία αλβανική συμμετοχή.
Συγκεκριμένα, η τελωνειακή διοίκηση διευκρίνισε ότι το φορτίο αποτελείται από συμπύκνωμα ψευδαργύρου, προέλευσης Κοσσυφοπεδίου. Η εταιρεία εξαγωγής ήταν η Apelbaum shpk με έδρα την Πρίστινα, ενώ η εταιρεία παραλαβής ήταν η ACHRO AG, που εδρεύει στην Ελβετία. Το προϊόν μεταφέρθηκε σύμφωνα με το φορτωτικό έγγραφο της ναυτιλιακής εταιρείας MAERSK και είχε προορισμό την κινεζική εταιρεία Guangxi Logistics Industry International Trade Co. Ltd, στην πόλη Ναννίνγκ.
Τα μέσα ενημέρωσης, που μετέδωσαν την υπόθεση, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, σύμφωνα με το αλβανικό τελωνείο, καθώς η διακίνηση του προϊόντος δεν σχετίζεται με εξαγωγή από την Αλβανία, αλλά με διεθνή διαμετακόμιση. Η Τελωνειακή Διοίκηση της Αλβανίας τόνισε πως οι πληροφορίες που διαδίδονται δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς. Η υπηρεσία διευκρίνισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται για προϊόν καταγωγής Αλβανίας και ότι δεν εμπλέκεται καμία αλβανική εταιρεία στη διαδικασία.
Επιπλέον, η Τελωνειακή Διοίκηση της Αλβανίας συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συμμετέχοντας σε κοινές έρευνες για την υπόθεση αυτή, όπως και για άλλες σχετικές υποθέσεις.
Σχόλια