Οι εξαγωγές της Αλβανίας συνέχισαν να καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις τον Ιούλιο του 2024, μείωση που οφείλεται κυρίως στη χαμηλή απόδοση βασικών εξαγωγικών τομέων όπως τα ορυκτά, τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η υποτίμηση του ευρώ και η πτώση των τιμών λόγω υπερπαραγωγής στην Ευρώπη για γεωργικά προϊόντα, επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές. Ωστόσο, η πτώση αυτή μετριάστηκε κάπως από τις καλές επιδόσεις του τομέα των δομικών υλικών.
Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, οι εξαγωγές αγαθών τον Ιούλιο του 2024 ανήλθαν σε 33 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας μείωση 12% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 και 4,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν η συρρίκνωση ήταν 8,9%. Οι τομείς των ορυκτών, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με την κλωστοϋφαντουργία και τα υποδήματα, επηρέασαν περισσότερο την πτώση των εξαγωγών, ενώ θετικά συνέβαλαν οι τομείς των δομικών υλικών και των χημικών προϊόντων.
Συνολικά, οι εξαγωγές αγαθών για το επτάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 233 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας μείωση 14,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο μεγαλύτερος τομέας εξαγωγών, η κλωστοϋφαντουργία και τα υποδήματα, σημείωσε μείωση 13,2% τον Ιούλιο και 17,8% σε ετήσια βάση. Αυτή η πτώση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των παραγγελιών και την υποτίμηση του ευρώ.
Ο τομέας των ορυκτών, καυσίμων και ενέργειας σημείωσε επίσης ισχυρή συρρίκνωση κατά 44,1% τον Ιούλιο, επηρεασμένος από τις επιδόσεις της Bankers Petroleum και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εξαγωγές του τομέα αυτού για το επτάμηνο ανήλθαν σε 44 δισεκατομμύρια λεκ, με μείωση 27%. Αντίθετα, ο τομέας των δομικών υλικών και μετάλλων παρουσίασε αύξηση 21,3% τον Ιούλιο, παρόλο που στο επτάμηνο καταγράφηκε μείωση 8,4%.
Η υποτίμηση του ευρώ επηρέασε αρνητικά και τον τομέα των μηχανημάτων, εξοπλισμού και ανταλλακτικών, που σημείωσε μείωση 4,5% τον Ιούλιο και 7,7% στο επτάμηνο. Η συνολική εμπορική εικόνα της Αλβανίας για το επτάμηνο του 2024 δείχνει ένα αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2%. Το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 293 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας αύξηση 23,6% σε σύγκριση με το 2023.
Σχόλια