Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021, χιλιάδες Αφγανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, φοβούμενοι αντίποινα από τη σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα. Μεταξύ αυτών, πολλοί πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο λόγω της εμπλοκής τους με τη δυτική υποστηριζόμενη κυβέρνηση που είχε προηγουμένως κυριαρχήσει στο Αφγανιστάν.
Η Φατίμα, πρώην αξιωματούχος της αφγανικής κυβέρνησης, και ο μικρός της γιος είναι δύο από αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν. Φτάνοντας στην Αλβανία, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο ενώ περίμεναν να εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του προγράμματος Special Immigrant Visa (SIV). Παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, η διαδικασία μετεγκατάστασης είναι χρονοβόρα και γεμάτη προκλήσεις, αφήνοντας χιλιάδες Αφγανούς σε αβεβαιότητα.
Τρία χρόνια μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, η Φατίμα και ο γιος της παραμένουν παγιδευμένοι στην Αλβανία. Ζουν με την ελπίδα ότι η βίζα τους θα εγκριθεί σύντομα και θα μπορέσουν να μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η αβεβαιότητα της κατάστασής τους είναι βασανιστική. Χωρίς τη δυνατότητα να εργαστεί, η Φατίμα βασίζεται στην οικονομική υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ ο γιος της αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσαρμογή λόγω γλωσσικών φραγμών.
Η Φατίμα δεν είναι η μόνη. Πολλοί άλλοι Αφγανοί που βρίσκονται στην Αλβανία ή σε άλλες τρίτες χώρες όπως το Κόσοβο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζουν επίσης σε παρόμοιες συνθήκες. Ανάμεσα τους, πρώην στρατιωτικοί, όπως ο Αχάντ, ο οποίος ζει με την οικογένειά του σε μια παραθαλάσσια πόλη της Αλβανίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προσπαθώντας να επιβιώσουν με ελάχιστους πόρους.
Η αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας SIV ή του προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων των Ηνωμένων Πολιτειών (USRAP) μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Καθώς η γραφειοκρατία καθυστερεί, αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα παρατεταμένο καθεστώς αβεβαιότητας, χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους.
Σχόλια