Ο Αλβανικός Φορέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για οκτώ σημαντικούς διαγωνισμούς από τις αρχές του έτους, εκ των οποίων έξι έχουν καταλήξει σε δύο εταιρείες. Σε χρηματικούς όρους, η κατάσταση είναι ακόμη πιο συγκεντρωτική.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κρατικού ταμείου, η αξία των διαγωνισμών που διενεργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 28,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,7 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε δύο εταιρείες, τις Soft & Solution και Fastech. Αυτό σημαίνει ότι το 94% των δαπανών της AKSHI πηγαίνουν μόνο σε αυτές τις δύο εταιρείες, καθιστώντας την αγορά εξαιρετικά ολιγοπωλιακή, σύμφωνα με όλους τους σχετικούς δείκτες.
Σύμφωνα με το μητρώο δημοσίων συμβάσεων, στους διαγωνισμούς της AKSHI υποβάλλονται κατά μέσο όρο 2,5 προσφορές, έναντι 8,6 προσφορών σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις προσφορές φαίνεται να είναι πλασματικές. Ένας άλλος δείκτης, αυτός των πραγματικών προσφορών, είναι ακόμη πιο ανησυχητικός, καθώς καταδεικνύει ότι σε κάθε διαγωνισμό της AKSHI υποβάλλονται κατά μέσο όρο μόνο 1,25 προσφορές, ενώ ο εθνικός μέσος όρος είναι 5,6 προσφορές ανά διαγωνισμό.
Στους διαγωνισμούς της Υπηρεσίας Κοινωνίας της Πληροφορίας δεν υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τη διαχείριση των δημοσίων κονδυλίων.
Η μεγαλύτερη δημόσια σύμβαση στον ψηφιακό τομέα φέτος αφορά τη δημιουργία της πλατφόρμας e-Albania από την αρχή, με προκαθορισμένο όριο δαπανών 14,6 εκατ. ευρώ. Αν και το μέγεθος του έργου ήταν δελεαστικό, υποβλήθηκαν μόνο δύο προσφορές, από τις οποίες η μία ήταν εντελώς πλασματική. Η Infosoft Systems συμμετείχε χωρίς να καταθέσει οικονομική προσφορά ή έγγραφα, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τη συγχώνευση τεσσάρων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Fastech, Soft & Solution, Image and Communications και Helius, που τελικά κέρδισαν τον διαγωνισμό με προσφορά 13,7 εκατ. ευρώ.
Άλλες μεγάλες συμβάσεις αφορούν την εφαρμογή του κεντρικού συστήματος για έγγραφα με ηλεκτρονική υπογραφή και τη βελτίωση του συστήματος e-Permit, όπου η Soft & Solution αναδείχθηκε νικήτρια με 5,1 εκατ. ευρώ και 2,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Παρά τις ανησυχίες που εγείρονται από αυτούς τους διαγωνισμούς, οι αρμόδιοι θεσμοί, όπως η Αρχή Ανταγωνισμού και η Εισαγγελία, δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ελέγξουν την κατάσταση. Οι δείκτες των προσφορών είναι δημόσιοι και καταδεικνύουν την έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρή οικονομική αιμορραγία.
Σχόλια