Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Εθνικό Συμβούλιο της Επικρατείας της Αλβανίας (KKT) ενέκρινε μια σειρά από άδειες για νέα κατασκευαστικά έργα στα νότια της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων νέων θερέτρων και κτιρίων. Αυτή η απόφαση, ωστόσο, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής, καθώς ενδέχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Η έντονη ανάπτυξη σε περιοχές όπως το Ζβερνέτς και τους Γκιλεκάτες της Χιμάρας απειλεί να αλλοιώσει την αυθεντικότητα και την ομορφιά αυτών των προορισμών, οι οποίοι εδώ και αιώνες χαρακτηρίζονται από τη φυσική τους γοητεία και την πολιτιστική τους σημασία. Οι μαζικές κατασκευές όχι μόνο θα επιφέρουν αλλαγές στο τοπίο, αλλά και θα δημιουργήσουν πιέσεις στο περιβάλλον, με πιθανή καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων και απώλεια βιοποικιλότητας.
Στους Γκιλεκάτες του Δήμου Χιμάρας, η εταιρεία «Orion» sh.p.k. έλαβε άδεια για την κατασκευή ενός τουριστικού, οικιστικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Χιμάρας, ο κατασκευαστής δόθηκε άδεια για ένα ξενοδοχείο με δομές 1 έως 4 ορόφων πάνω από το έδαφος και 2 ορόφους υπόγειων χώρων.
Εκτός από τις τουριστικές υποδομές, συνεχίζονται και οι οικιστικές αναπτύξεις. Η εταιρεία «Artech Group» sh.p.k. έλαβε άδεια για την κατασκευή του συγκροτήματος «Dyeus Residence and Suites» στους Δρυμάδες της Χιμάρας.
Επιπλέον, το έργο «Green Coast» στην Παλάσα θα συνεχίσει την επέκτασή του, με το συμβούλιο να εγκρίνει άδειες για νέες οικιστικές και τουριστικές υποδομές στην περιοχή.
Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κτιριακών και τουριστικών συγκροτημάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερκορεσμό των υποδομών, επιβαρύνοντας τις τοπικές κοινότητες και αλλοιώνοντας τον τρόπο ζωής τους. Τα νέα θέρετρα, αντί να συμβάλουν στην τοπική οικονομία, ενδέχεται να προωθήσουν έναν μαζικό τουρισμό χαμηλής ποιότητας, που δεν σέβεται τις τοπικές αξίες και το περιβάλλον.
Η απόφαση για τη συνέχιση των κατασκευών σε αυτές τις περιοχές αντικατοπτρίζει μια πολιτική ανάπτυξης που βάζει τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά κέρδη πάνω από την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Αλβανίας. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμο και θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα καταστροφικό τίμημα για τις μελλοντικές γενιές, που θα κληρονομήσουν μια εξαντλημένη και αλλοιωμένη γη.
Σχόλια