Τι ανέβαλε το άνοιγμα του κέντρου λαθρομεταναστών στην Αλβανία;

Τι ανέβαλε το άνοιγμα του κέντρου λαθρομεταναστών στην Αλβανία;

Το Gjadri, άλλοτε γνωστό ως σημαντική στρατιωτική βάση της Αλβανίας, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο λόγω της κατασκευής ενός νέου κέντρου υποδοχής μεταναστών. Αυτή η πρωτοβουλία βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους της, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αρχικά, η άφιξη των πρώτων μεταναστών είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024, αλλά καθυστερήσεις στην κατασκευή του κέντρου ανέβαλαν την ημερομηνία αυτή. Η περιοχή αντιμετώπισε απρόσμενες προκλήσεις, όπως η ασταθής φύση του εδάφους, που απαιτούσε ενίσχυση με την εγκατάσταση 7.000 τσιμεντένιων κολώνων, μήκους 13 μέτρων. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανάγκασαν τους υπεύθυνους να διακόψουν τις εργασίες κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με τους ιταλικούς κανονισμούς ασφαλείας.

Το κέντρο του Gjadri θα εκτείνεται σε μια έκταση 70.000 τετραγωνικών μέτρων, περικλειόμενο από τείχη και φράχτες ύψους 5,5 μέτρων. Ο καταυλισμός θα περιλαμβάνει τέσσερις κύριες ζώνες, με κάθε μία να εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς: η μία θα φιλοξενεί αιτούντες άσυλο, η άλλη όσους δεν πληρούν τα κριτήρια και αναμένεται να επαναπατριστούν, ενώ θα υπάρχουν επίσης χώροι για το ιταλικό προσωπικό και για κρατητήρια που θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση εγκλημάτων εντός του στρατοπέδου.

Οι μετανάστες θα στεγάζονται σε προκατασκευασμένες κατασκευές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν βασικές ανέσεις, όπως κουκέτες, ντουλάπες και κλιματισμό. Στον καταυλισμό θα υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις για ντους, κυλικεία και χώροι για θρησκευτικές τελετές. Η κατασκευή του κέντρου αναμένεται να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, καθώς πολλές από τις υπηρεσίες, όπως η προμήθεια τροφίμων και η καθαριότητα, θα ανατεθούν σε τοπικές επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο συνοδεύτηκε από κριτική από διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς προβλέπει ότι στο Gjadri θα καταλήγουν μόνο μετανάστες από χώρες που η Ιταλία θεωρεί ασφαλείς, ενώ γυναίκες και παιδιά θα εξαιρούνται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου