Η Εισαγγελία του Εκουαδόρ προχώρησε επίσημα στην απαγγελία κατηγοριών για οργανωμένο έγκλημα εναντίον του Αλβανού διακινητή ναρκωτικών Dritan Gjika, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της αλβανικής μαφίας στη χώρα. Εκτός από τον Gjika, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε δεκατρία ακόμα άτομα που φέρονται να είναι μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός Αργεντινού. Οι κατηγορίες αυτές επισημοποιήθηκαν την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, σε μια προπαρασκευαστική συνεδρίαση που αφορούσε την αξιολόγηση των στοιχείων και τη διαδικασία δίκης. Στη συνεδρίαση, ο δικαστής κατά της διαφθοράς εξέτασε λεπτομερώς τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Δημόσιο Υπουργείο κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία είναι γνωστή ως υπόθεση "Pampa".
Οι έρευνες της Εισαγγελίας αποκάλυψαν ένα σημαντικό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών που δρούσε στην Ευρώπη μέσω των λιμανιών του Εκουαδόρ. Η εγκληματική αυτή οργάνωση ήταν υπεύθυνη για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης που παράγονταν στη Valle del Cauca της Κολομβίας και μεταφέρονταν μέσω του Εκουαδόρ σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία. Η κοκαΐνη ήταν καμουφλαρισμένη σε εμπορευματοκιβώτια με εξαγωγές φρούτων, κυρίως μπανάνες, από το Εκουαδόρ.
Σύμφωνα με τις αρχές, η εγκληματική οργάνωση δεν περιοριζόταν μόνο στη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά ήταν επίσης υπεύθυνη για τη συγκέντρωση και διαχείριση παράνομων εσόδων. Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης εξασφάλιζαν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με εταιρείες με καλό ιστορικό εξαγωγών, γεγονός που τους επέτρεπε να συνάπτουν εμπορικές σχέσεις χαμηλού κινδύνου και να αποστέλλουν τα ναρκωτικά με λιγότερες πιθανότητες εντοπισμού. Οι Dritan Gjika και Mario S. φέρονται να είχαν τον ρόλο του συντονισμού των υλικοτεχνικών ενεργειών τόσο στον Εκουαδόρ όσο και στην Ισπανία, μέσω των συνεργατών τους που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διακίνησης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Εισαγγελία παρουσίασε περίπου εκατό αποδεικτικά στοιχεία κατά των κατηγορουμένων, τα οποία προέκυψαν από τη συνεργασία των αρχών του Ισημερινού και της Ισπανίας. Η συνεργασία αυτή οδήγησε σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, κατά την οποία συνελήφθησαν 30 άτομα, μεταξύ των οποίων Ισημερινοί, Ισπανοί, Αργεντινοί, Κολομβιανοί, Αλβανοί και Κινέζοι. Παρά την επιτυχία της επιχείρησης, ο Dritan Gjika δεν ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Ισημερινού, ο Gjika είχε στενούς δεσμούς με τον επιχειρηματία Rubén Chérres από το Εκουαδόρ, ο οποίος δολοφονήθηκε πέρυσι μετά από έρευνα που αποκάλυψε τις σχέσεις του με τον κόσμο των ναρκωτικών. Ο Chérres ήταν επίσης εμπλεκόμενος στην υπόθεση "Encuentro" ή "Gran Padrino", μια υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε δημόσιες εταιρείες και συνδέθηκε με τον Danilo Carrera, κουνιάδο του πρώην προέδρου του Εκουαδόρ, Guillermo Lasso. Η υπόθεση αυτή πυροδότησε πολιτική κρίση, που οδήγησε στην πρόωρη αποχώρηση του Lasso από την εξουσία.
Σχόλια