Το 2022, η Livia*, μια φοιτήτρια από την Αλβανία που σπούδαζε στη Γαλλία, ενεπλάκη σε μια επικίνδυνη δραστηριότητα: μετέφερε 30 χιλιάδες ελβετικά φράγκα κρυμμένα κρυμμένα σε πανί γύρω από τη μέση της κατά τη διάρκεια της επιστροφής της στην Αλβανία. Παρά την αγωνία της, κατάφερε να περάσει τα τελωνεία χωρίς δυσκολίες.
Στις επόμενες επισκέψεις της στην Αλβανία, η Livia μετακίνησε παράνομα συνολικά 40 χιλιάδες φράγκα. Αν και φαινόταν σαν μια τυπική φοιτήτρια, το πραγματικό της έργο ήταν πολύ πιο σκοτεινό. Όταν ρωτήθηκε για την προέλευση των χρημάτων, απάντησε ότι δεν την ενδιέφερε, αρκεί να λάμβανε έναν καλό μισθό που κάλυπτε τα έξοδά της.Η Livia είναι μόνο ένα παράδειγμα της αυξανόμενης τάσης μεταφοράς μεγάλων χρηματικών ποσών με αμφίβολη προέλευση μέσω των αλβανικών συνόρων. Η προέλευση των χρημάτων αυτών συνήθως συνδέεται με αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν επεκταθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και της Νότιας Αμερικής.
Οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις, παρά τη διεθνή τους επέκταση, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την Αλβανία ως κύριο κέντρο για την ανακύκλωση των κερδών τους. Αλβανικά ΜΜΕ, μέσα από έρευνες και συνεντεύξεις, έχουν διαπιστώσει ότι χρησιμοποιούνται τόσο απλοί άνθρωποι όσο και περίπλοκες δομές για να μεταφέρονται χρήματα από παράνομες δραστηριότητες μέσω των συνοριακών ελέγχων.
Η κύρια μέθοδος είναι η χρήση πρακτορείων οδικών μεταφορών, που λειτουργούν διαφθείρουν τις συνοριακές αρχές. Αυτά τα πρακτορεία συνήθως συνδέονται με εγκεκριμένες διεθνείς μεταφορές επιβατών και χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες γλώσσες για να αποφεύγουν την προσοχή.
Οι αρμόδιες αρχές στην Αλβανία αν και έχουν εντοπίσει αυξανόμενες κατασχέσεις μετρητών, δεν έχουν επικεντρωθεί επαρκώς στη διερεύνηση για ξέπλυμα χρημάτων. Οι υποθέσεις που σχετίζονται με τη μη δήλωση χρημάτων συχνά καταλήγουν σε πρόστιμα χωρίς περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, τα πιο συχνά σημεία κατασχέσεων είναι το λιμάνι του Δυρραχίου και το διεθνές αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα» στα Τίρανα. Παρά την αυξανόμενη τάση, οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τελευταία τετραετία δεν έχουν αποκαλύψει ουσιαστικές προόδους στον εντοπισμό των εγκληματικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη μεταφορά μαύρου χρήματος.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη με τη χρήση μεταφορικών εταιρειών για τη διευκόλυνση της παράνομης μεταφοράς χρημάτων, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα της γαλλικής αστυνομίας που ξεσκέπασε τη δραστηριότητα αλβανικών εταιρειών μεταφορών, όπως η «Tani Tours» και η «Erdisa Tours», που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών μεταξύ Ευρώπης και Αλβανίας.
*Το όνομα της φοιτήτριας είναι ψευδές για να προστατευθεί η ανωνυμία της.
Σχόλια