Το λεκ έχει φρενάρει την ανατίμησή του έναντι των κύριων νομισμάτων. Τι αναμένεται στη συνέχεια;

Το λεκ έχει φρενάρει την ανατίμησή του έναντι των κύριων νομισμάτων. Τι αναμένεται στη συνέχεια;

Η αρχή της χρονιάς ήταν δύσκολη για το λεκ, με σημαντικές διακυμάνσεις έναντι των βασικών νομισμάτων. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια σταθεροποίηση. Σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία της Τράπεζας της Αλβανίας, από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα, το ευρώ ανταλλάσσεται με το αλβανικό νόμισμα κοντά στα 100 λεκ. Αυτή η περίοδος συνέπεσε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία φέρνει ξένα νομίσματα στην οικονομία.

Αντίθετα, το δολάριο ΗΠΑ παρουσίασε μεγαλύτερες διακυμάνσεις, με την επίσημη ισοτιμία να μην πέφτει κάτω από τα 91 λεκ. Η Τράπεζα της Αλβανίας αποδίδει την ενίσχυση του λεκ τα τελευταία χρόνια στη διαρθρωτική βελτίωση του εξωτερικού τομέα της οικονομίας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η ανατίμηση του λεκ αντανακλά επίσης την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος και την ενίσχυση της αίσθησης των ξένων επενδυτών για την προοπτική της αλβανικής οικονομίας.

Η ανατίμηση του λεκ έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Από τη μία, μειώνει τον πληθωρισμό, προστατεύοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αυτό επιτρέπει στην Τράπεζα της Αλβανίας να αυξάνει τα βασικά επιτόκια πιο αργά, με μικρότερες αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, η ανατίμηση ενισχύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μειώνει το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ωστόσο, η ενίσχυση του λεκ επηρεάζει αρνητικά την οικονομική και ανταγωνιστική θέση ορισμένων εξαγωγικών τομέων. Η αυξημένη αξία του νομίσματος κάνει τα αλβανικά προϊόντα πιο ακριβά στο εξωτερικό, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Για τους επόμενους μήνες, αναμένεται περαιτέρω ανατίμηση του λεκ. Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Αλβανίας κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Ιουλίου, στο επίπεδο του 3%, θα έχει επιπτώσεις μέχρι το 2024. Με στόχο την αύξηση του συναλλαγματικού αποθέματος, η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να αγοράσει μέσω δημοπρασιών 250-330 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αν παρατηρηθούν ανωμαλίες στην αγορά, η Τράπεζα μπορεί να παρέμβει για να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του λεκ με τα κύρια νομίσματα.

Η σταθεροποίηση και ενίσχυση του λεκ παρουσιάζει προκλήσεις και ευκαιρίες για την αλβανική οικονομία. Αν και η ανατίμηση προστατεύει την αγοραστική δύναμη και ενισχύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, απαιτείται προσεκτική διαχείριση για να μην πλήξει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και την οικονομική ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια