Ο θανατηφόρος καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα που άφησε 1.300 νεκρούς

Ο θανατηφόρος καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα που άφησε 1.300 νεκρούς

Καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν ακόμη καύσωνα, οι μνήμες από τις θανατηφόρες θερμοκρασίες του Ιουλίου 1987, όπου περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, επιστρέφουν. Σήμερα, οι καύσωνες είναι συχνότεροι και εντονότεροι, με τη χώρα να προετοιμάζεται για τον τρίτο καύσωνα του καλοκαιριού, που ενδέχεται να διαρκέσει έως 15 ημέρες.

Η Ελλάδα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για ακραίες θερμοκρασίες σε αντίθεση με το εξαήμερο του 1987, όταν οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 44°C και τα νοσοκομεία και νεκροτομεία αντιμετώπισαν πολεμικές συνθήκες. Εκείνες τις μέρες, η ασφυκτική ζέστη και η έλλειψη κατάλληλων υποδομών οδήγησαν σε μια τραγωδία που έφερε την πόλη της Αθήνας στα όριά της.

Στις 22 Ιουλίου 1987, η θερμοκρασία άρχισε να κορυφώνεται. Μέχρι τις 25 Ιουλίου, ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 300 και τα νοσοκομεία ανέφεραν δεκάδες θανάτους καθημερινά, ζητώντας βοήθεια. Οι θάνατοι αυξάνονταν τόσο γρήγορα που οι αρχές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν νεκροτομεία στρατιωτικών νοσοκομείων. Το μεταφορικό δίκτυο της πόλης σταμάτησε να λειτουργεί λόγω της υπερθέρμανσης των ραγών, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Η έλλειψη υποδομών ήταν ο κύριος λόγος για την αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει τον καύσωνα. Η έννοια της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ακόμη γνωστή και τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, αν και ζεστά, δεν ήταν τόσο ακραία. Ο κλιματισμός ήταν σπάνιος και τα αυτοκίνητα της εποχής ρύπαιναν την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου