Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ακυρώνει το διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών στη Χιμάρα στις 4 Αυγούστου

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ακυρώνει το διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών στη Χιμάρα στις 4 Αυγούστου

Η Ρυθμιστική Επιτροπή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (KQZ) δεν ενέκρινε το προεδρικό διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών στις 4 Αυγούστου στον Δήμο Χιμάρας. Παρά τις παρατεταμένες συζητήσεις, το σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς μόνο τρία μέλη ψήφισαν υπέρ και δύο κατά, ενώ απαιτούνταν τουλάχιστον τέσσερις ψήφοι υπέρ.

Ο Muharrem Çakaj, μέλος της Ρυθμιστικής Επιτροπής, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τη νομική βάση της απόφασης της KQZ να κηρύξει άκυρη την θητεία του Φρέντη Μπελέρη.

Σύμφωνα με τον Çakaj, ο νόμος περί αποποινικοποίησης αναφέρεται σε γεγονότα και νομικές καταστάσεις που πρέπει να έχουν συμβεί πριν από την υποψηφιότητα ενός ατόμου, και όχι μετά. Υποστήριξε ότι η απόφαση της επιτροπής είναι άκυρη, καθώς δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη προθεσμία των 30 ημερών που έχει ο Μπελέρης για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στην KAS (Επιτροπή Προσφυγών).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Çakaj σημείωσε ότι η ημερομηνία των νέων εκλογών στη Χιμάρα είχε προκαθοριστεί με μεγάλη ταχύτητα από όλους τους θεσμούς, χωρίς να περιμένουν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου των Τιράνων, όπου ο Μπελέρης είχε προσφύγει κατά του διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Bajram Begaj.

Η Ilirjana Nano, μέλος της Ρυθμιστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να αξιολογεί τις αποφάσεις της KQZ, και ότι αυτό είναι έργο άλλων οργάνων σε περίπτωση προσφυγής. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στην KQZ, Eridian Salianji, υποστήριξε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της κρίνοντας την απόφαση της KQZ για την διακοπή της θητείας Μπελέρη και το διάταγμα του Προέδρου για την προκήρυξη των εκλογών. Κατηγόρησε την επιτροπή για κατάχρηση καθήκοντος και τόνισε ότι η εκλογική διαδικασία δεν θα έπρεπε να εμποδίζεται.

Ο Çakaj αντέδρασε στις δηλώσεις του Salianji, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί του αποτελούν εκφοβισμό και απειλή, ζητώντας από τον πρόεδρο της συνεδρίασης να λάβει μέτρα κατά του Salianji. Κατηγόρησε επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι επιδίωξε να στήσει "θεατρική παράσταση", ορίζοντας την ημερομηνία των εκλογών στις 4 Αυγούστου, με απόφαση που ελήφθη στις 5 Ιουλίου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που επρόκειτο να εγκριθεί, οι υποψήφιοι θα είχαν στη διάθεσή τους 9 ημέρες για την προεκλογική εκστρατεία, που θα ξεκινούσε στις 26 Ιουλίου.

Η KQZ τόνισε ότι η προεκλογική εκστρατεία για τον Δήμαρχο Χιμάρας θα ξεκινούσε στις 26 Ιουλίου 2024, προσφέροντας αρκετό χρόνο στους υποψηφίους να ενημερώσουν τα προγράμματά τους. Ωστόσο, λόγω των περιορισμένων χρονικών πλαισίων, η προεκλογική εκστρατεία μειώθηκε στις 9 ημέρες.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι τα αιτήματα εγγραφής των υποψηφίων θα έπρεπε να υποβληθούν το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.

...

Νέες εκλογές στη Χιμάρα στις 4 Αυγούστου

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπαιράμ Μπέγκαι προκήρυξε νέες εκλογές για τον δήμο της Χιμάρας στις 4 Αυγούστου, σε άμεση απάντηση στο αίτημα που έστειλε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά την...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου