Δραματική συρρίκνωση στη γεωργία και κτηνοτροφία της Αλβανίας - Κατρακύλισμα της εγχώριας παραγωγής

Δραματική συρρίκνωση στη γεωργία και κτηνοτροφία της Αλβανίας - Κατρακύλισμα της εγχώριας παραγωγής

Μετά τη μεγαλύτερη πτώση του περασμένου έτους μέσα σε τρεις δεκαετίες, η γεωργία στην Αλβανία συρρικνώθηκε ξανά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυτή τη φορά ακόμη πιο δραματικά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής (INSTAT), η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,73% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη αρνητική πορεία του τομέα.

Η δραστηριότητα στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία κατέγραψε μείωση 1,73%, ενώ η βιομηχανία, η ενέργεια και το νερό κατέγραψαν μείωση 1,05% σε ετήσια βάση, όπως αναφέρει το INSTAT. Τον περασμένο χρόνο, η αγροτική παραγωγή της χώρας είχε συρρικνωθεί κατά 0,68%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, η πτώση αυτή ήταν απλώς η κορύφωση μιας μακροχρόνιας περιόδου αγροτικής στασιμότητας που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια.

Η πτωτική τάση στη γεωργία ξεκίνησε το 2013. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η γεωργία αυξήθηκε κατά μέσο όρο μόλις 1%, ενώ τα αποτελέσματα έχουν αποδυναμωθεί την τελευταία τριετία, φτάνοντας σε αρνητικά επίπεδα το 2023. Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στον κτηνοτροφικό τομέα και στο κλείσιμο μικρών εκμεταλλεύσεων.

Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού λόγω εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, καθώς και η έλλειψη κρατικών επιδοτήσεων, επιδείνωσαν το κλίμα στον κλάδο. Ο αριθμός των βοοειδών στην Αλβανία μειώθηκε κατά το ήμισυ την περίοδο 2015-2023. Το Ινστιτούτο Στατιστικής ανέφερε ότι πέρυσι ο αριθμός των βοοειδών στη χώρα μειώθηκε σε 263 χιλιάδες από 506 χιλιάδες το 2015.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του INSTAT, ο αριθμός των βοοειδών στην Αλβανία μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 30.000 κεφάλια ετησίως. Η τρίτη περίοδος της «Σοσιαλιστικής Αναγέννησης» μπορεί να αποβεί μοιραία, επιφέροντας την ολική εξόντωσή τους. Παράλληλα, ο αριθμός των μικρών ζώων μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο κεφάλια τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ τα πουλερικά μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο κεφάλια.

Ο κτηνοτροφικός κλάδος έχει εισέλθει σε περίοδο δραστικής συρρίκνωσης και βρίσκεται στα πρόθυρα εξόντωσης. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα για αυξημένη στήριξη στους κτηνοτρόφους, η πτώση της κτηνοτροφίας δεν σταματά. Ο μόνος δείκτης που αντιστάθηκε περισσότερο στον κτηνοτροφικό τομέα ήταν ο αριθμός των οπληφόρων, ιδιαίτερα των γαϊδάρων, που μέχρι το 2021 είχαν σχετικά μικρή μείωση. Ωστόσο, από το 2023, ακόμη και τα οπληφόρα έχουν μπει στον κύκλο της εξόντωσης.

Αυτή η δραματική μείωση του αριθμού των ζώων έχει προκαλέσει τη δραστική πτώση της παραγωγής γάλακτος στη χώρα. Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε από 970 τόνους το 2022 σε 900 τόνους το 2023. Η παραγωγή κρέατος ζωντανού βάρους επίσης μειώθηκε, από 140 χιλιάδες τόνους το 2022 σε 135 χιλιάδες τόνους το 2023.

Παρά τη μείωση του αριθμού των πτηνών, η απόδοσή τους φαίνεται να ήταν υψηλότερη. Ο αριθμός των αυγών που παρήχθησαν αυξήθηκε κατά 128 εκατομμύρια αυγά, φτάνοντας συνολικά τα 894 εκατομμύρια το 2023. Η παραγωγή μελιού επίσης αυξήθηκε κατά 300 τόνους, φτάνοντας τους 5.600 τόνους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου