Οι Αλβανοί να "τρέξουν" πιο γρήγορα το θέμα των πεσόντων του 1940

Οι Αλβανοί να "τρέξουν" πιο γρήγορα το θέμα των πεσόντων του 1940

Απάντηση στην αναφορά που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα την αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά τον πόλεμο του ’40 στην Αλβανία, έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, στην απάντησή του ο Υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος αφού αναφέρεται αρχικώς στη «σύναψη της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας, το 2009, για την αναζήτηση, εκταφή και ταυτοποίησή τους, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους», επισημαίνει ότι: «Η πολιτική ηγεσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, προβαίνει, στις διμερείς επαφές μας, στις δέουσες επισημάνσεις προς την αλβανική πλευρά, τόσα για την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης της Συμφωνίας αυτής, όσο και για την υψηλή ηθική σημασία που αποδίδει η χώρα μας στο ζήτημα. Κατά τις συναντήσεις με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών εδόθησαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει μέριμνα για την ταχεία σύγκληση της, υπό εκκρεμότητα, δεύτερης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εκκινήσουν εργασίες επί του εδάφους».

Και καταλήγει ο Υπουργός: «Κατά τις συναντήσεις μου με τον Αλβανό ΥΠΕΞ κ. Bushati, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, καθώς και τον Φεβρουάριο και Μάιο εφέτος, έθεσα το ζήτημα και εδόθησαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει μέριμνα για την ταχεία σύγκληση της, υπό εκκρεμότητα, δεύτερης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εκκινήσουν εργασίες επί του εδάφους. Επισημαίνω, παραλλήλως, την πρόσφατη αποστολή Ρηματικής Διακοίνωσης για το θέμα, από την ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα προς το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία, και δια της επίσημης διπλωματικής οδού, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης της αλβανικής πλευράς, για την εφαρμογή της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας και την προώθηση της διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος, τονίζοντας τη μη δικαιολόγηση περαιτέρω καθυστερήσεων».

Ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε για αυτό το μείζονος εθνικού και ηθικού ενδιαφέροντος θέμα: «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παρά τις ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση από Αλβανικής πλευράς. Η Ελλάδα οφείλει να εντείνει τις ενέργειές της και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – το οποίο δεν απάντησε στην Αναφορά μου – πρέπει να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να λυθεί το ζήτημα οριστικά. Από την πλευρά της η Αλβανία, η οποία πολύ πρόσφατα απέκτησε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, οφείλει να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Πηγή: Βήμα news

Θέλουν να «αλβανοποιήσουν» τους Βορειοηπειρώτες Εθ...
Έπιασαν τους Αλβανούς που άδειαζαν αυτοκίνητα σε π...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click