Η Αλβανία με δαπάνες ρεκόρ στην Ευρώπη για τις κατασκευές το 2023

Η Αλβανία με δαπάνες ρεκόρ στην Ευρώπη για τις κατασκευές το 2023

Το 2023, η αλβανική οικονομία παρουσίασε την υψηλότερη εξάρτηση από τον κατασκευαστικό τομέα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Οι ονομαστικές δαπάνες για τις κατασκευές στην Αλβανία ανήλθαν στο 19,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σημειώνοντας αύξηση από το 18,8% του προηγούμενου έτους. Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ίδιο δείκτη κυμαίνεται περίπου στο 11%.

Η Ρουμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 17,9%, ενώ η Σουηδία ακολούθησε με 15,7%. Στην περιοχή των Βαλκανίων, η Βόρεια Μακεδονία είχε ποσοστό 13,3%, η Βοσνία 2,5%, το Μαυροβούνιο 11,4% και η Σερβία 9,6%. Η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, με ονομαστικές δαπάνες για τις κατασκευές να ανέρχονται μόλις στο 4,9% του ΑΕΠ.

Η συμβολή του κατασκευαστικού τομέα και της αγοράς ακινήτων στην οικονομική ανάπτυξη ήταν καθοριστική. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας (INSTAT), η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 3,44% το 2023. Ο κατασκευαστικός τομέας και τα ακίνητα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50% αυτής της ανάπτυξης, με τη μεγαλύτερη επίδραση να παρατηρείται το πρώτο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η οικοδομική δραστηριότητα έφτασε τα 235 δισεκατομμύρια λεκ, δηλαδή περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,7%. Παράλληλα, οι συναλλαγές ακινήτων ανήλθαν στα 137 δισεκατομμύρια λεκ ή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο πωλήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Αλβανία είναι ένας από τους πιο ζωτικούς κλάδους της οικονομίας, επηρεάζοντας σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου