Το SPAK περιφέρεται πάνω από το έργο της σήραγγας στον Λογαρά

Το SPAK περιφέρεται πάνω από το έργο της σήραγγας στον Λογαρά

Ο πρώτος διαγωνισμός για την κατασκευή της σήραγγας Λογαρά προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, με προγραμματισμένη την αποσφράγιση των προσφορών στις 12 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία, το Υπουργείο Υποδομών ανέβαλε την προθεσμία υποβολής προσφορών για τις 12 Μαρτίου, και ταυτόχρονα, άλλαξε τα ειδικά κριτήρια πρόκρισης των εταιρειών που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, τα οικονομικά κριτήρια χαλάρωσαν. Αρχικά, οι εταιρείες έπρεπε να έχουν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2015-2019. Στα αναθεωρημένα κριτήρια, το EBITDA μειώθηκε στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η χαλάρωση των οικονομικών κριτηρίων άνοιξε την πόρτα σε άγνωστες εταιρείες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Επιπλέον, η απαίτηση για ανάλογες εργασίες μειώθηκε από το 70% στο 50% της αξίας του οριακού ταμείου της σύμβασης. Τέλος, η προϋπόθεση για κατασκευή σήραγγας 8 χιλιομέτρων περιορίστηκε από 5 χρόνια σε 3 χρόνια, αποσκοπώντας στον αποκλεισμό άλλων εταιρειών.

Παρά τις αλλαγές, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε με την αιτιολογία ότι καμία από τις έξι προσφορές που υποβλήθηκαν δεν ήταν κατάλληλη. Ένας νέος διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2021, με ημερομηνία ανάπτυξης στις 28 Ιουλίου. Η χαμηλότερη προσφορά, ύψους 15,8 δισεκατομμυρίων λεκ (158 εκατομμύρια ευρώ), υποβλήθηκε από συνδυασμό ξένων και αλβανικών εταιρειών, αλλά απορρίφθηκε. Αντίθετα, επιλέχθηκε μια ακριβότερη προσφορά από δύο τουρκικές εταιρείες, INTEKAR YAPI TURIZM ELEKTRIK και ASL INSAAT TAAHHUT, με τίμημα 17 δισεκατομμυρίων λεκ (170 εκατομμύρια ευρώ).

Ακολούθησαν εξελίξεις όταν η αντιπολίτευση δημοσίευσε φωτογραφία από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, απεικονίζοντας τον Έντι Ράμα και την υπουργό Υποδομών Μπελίντα Μπαλούκου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της νικήτριας εταιρείας, τραβηγμένη τέσσερις μήνες πριν από τον διαγωνισμό. Η Μπαλούκου δήλωσε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Άγκυρα και ότι δεν θυμάται τα πρόσωπα με τα οποία φωτογραφήθηκε.

Η διαφορά των 12 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της χαμηλότερης προσφοράς και της νικήτριας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης Bujar Leskaj, Helidon Bushati και Arbi Agalliu δήλωσαν ότι θα καταγγείλουν την υπόθεση στον Ειδικό Αντιδιαφθοράς Διαιτητικό Φορέα (SPAK). Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες που είχαν δώσει τη χαμηλότερη προσφορά στον πρώτο ακυρωμένο διαγωνισμό κατέληξαν να είναι υπεργολάβοι στον δεύτερο διαγωνισμό, με το κόστος για τους πολίτες να αυξάνεται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά τις αμφιβολίες και τις καταγγελίες για αδιαφάνεια, το έργο της σήραγγας Λογαρά προχωρά, ενώ ο Έντι Ράμα συνεχίζει να υπερασπίζεται τις αποφάσεις της κυβέρνησής του. Ωστόσο, το αίτημα για διερεύνηση από το SPAK παραμένει, καθώς το έργο αξίας 170 εκατομμυρίων ευρώ εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο των συναντήσεων και των επαφών που πραγματοποιήθηκαν πριν από τον διαγωνισμό.

...

Ανοίγει σήμερα η σήραγγα Λογαρά - Χωρίς διόδια για το πρώτο έτος λειτουργίας

Η πολυαναμενόμενη σήραγγα Λογαρά, μήκους 5,9 χιλιομέτρων, παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία. Η σήραγγα, η οποία κατασκευάστηκε με στόχο τη μείωση του χρόνου ταξιδιού και την τόνωση της ανάπτυξης, θα ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου