Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στηνν Αλβανία, εντατικοποιημένη από την ενεργειακή κρίση, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Πλέον, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε γεωργικές εκτάσεις οφείλει να υιοθετεί αυστηρά κριτήρια, διασφαλίζοντας την προστασία της αγροτικής παραγωγής.
Βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση αποτελεί η άσκηση αγροτικής δραστηριότητας αδιάλειπτα κάθε έτος. Απαιτείται η έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της υποβολής επιχειρηματικού σχεδίου που ορίζει τις καλλιέργειες, την παραγωγή και πληροί επιπρόσθετα κριτήρια.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων οφείλει να λαμβάνει υπόψη την κατεύθυνση άρδευσης, να μην εμποδίζει τη χρήση μηχανημάτων και να επιτρέπει τουλάχιστον 60% φωτισμό στις καλλιέργειες. Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του εδάφους, με αποσυναρμολογούμενες εγκαταστάσεις και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Η επιφάνεια που καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ δε δύναται να υπερβαίνει το 40% του οικοπέδου.
Στην περίπτωση ανεμογεννητριών, η απόσταση μεταξύ τους οφείλει να είναι τουλάχιστον 200 μέτρα, ενώ η καλλιεργήσιμη επιφάνεια δε δύναται να είναι μικρότερη από το 70%.
Σχόλια