Οι ισοτιμίες στην αλβανική αγορά συναλλάγματος, σήμερα 25 Ιουνίου

Οι ισοτιμίες στην αλβανική αγορά συναλλάγματος, σήμερα 25 Ιουνίου

Το αμερικάνικο δολάριο αυτή την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στην αλβανική αγορά συναλλάγματος αγοράζεται στα 93,0 λεκ και πωλείται στα 93,9 λεκ.

Το ευρώ συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αγοράζεται στα 99,8 λεκ και πωλείται στα 100,6 λεκ.

Η βρετανική λίρα αγοράζεται στα 117,7 λεκ και πωλείται στα 118,7 λεκ.

Εν τω μεταξύ, το ελβετικό φράγκο αγοράζεται στα 103,6 λεκ και πωλείται στα 104,5 λεκ.

Η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-λεκ βυθίζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά, αγγίζοντας τα 100,26 λεκ ανά ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία της Τράπεζας της Αλβανίας (BoA).

Η πτώση αυτή έρχεται παρά τις παρεμβάσεις της BoA στην αγορά συναλλάγματος, η οποία αγόρασε ευρώ τους προηγούμενους μήνες για να αποτρέψει περαιτέρω υποτίμηση.

Πολλοί παράγοντες συντείνουν στην πτώση της ισοτιμίας. Η αυξημένη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φέρνει περισσότερα ευρώ στην Αλβανία, ασκώντας πτωτική πίεση στην αξία του ευρώ.

Επιπλέον, ο χαμηλός πληθωρισμός στην Αλβανία, σε συνδυασμό με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθιστά το λεκ πιο ελκυστικό ως επένδυση.

Τέλος, το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των εισαγωγών, ασκεί επίσης πίεση στην ισοτιμία.

Από τη μία πλευρά, καθιστά τις εισαγωγές φθηνότερες, ωφελώντας τους καταναλωτές αλλά ασκώντας πίεση στις εγχώριες βιομηχανίες.

Από την άλλη πλευρά, η αδυναμία του λεκ καθιστά τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, ωφελώντας τον εξαγωγικό τομέα.

Ωστόσο, η υποτίμηση αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε ξένο νόμισμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η μελλοντική πορεία της ισοτιμίας ευρώ-λεκ. Η BoA μπορεί να συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά για να αποτρέψει περαιτέρω υποτίμηση, ενώ παράγοντες όπως ο τουρισμός, ο πληθωρισμός και το εμπορικό ισοζύγιο θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο.

Η BoA έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά την ισοτιμία και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η υποτίμηση του λεκ μπορεί να είναι προσωρινή και η ισοτιμία να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα στο μέλλον.

Άλλοι, όμως, ανησυχούν ότι η συνεχής υποτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου