Αλβανία: Σύσταση γραφείου ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από το έγκλημα

Αλβανία: Σύσταση γραφείου ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από το έγκλημα

Μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να ιδρυθεί το Γραφείο Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων στην Αλβανία, το οποίο θα επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2021-2027, το γραφείο αυτό θα λειτουργεί ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού και ως περιφερειακό ή διεθνές σημείο επαφής, συμβάλλοντας στη βελτίωση των κατασχέσεων.

Μετά την ίδρυση αυτού του γραφείου, η Αλβανία θα υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γραφείων Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων ή άλλων περιφερειακών και διεθνών πλατφορμών ανάκτησης.

Τι γίνεται με τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία;

Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία από εγκληματικές ομάδες μπορούν να πωληθούν και η αξία τους να κατατεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, μπορούν να παραχωρηθούν σε κεντρικούς και τοπικούς φορείς, να μεταφερθούν προς όφελος των θυμάτων εγκληματικών πράξεων ή να επαναχρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας. Η άμεση κοινωνική επαναχρησιμοποίηση υπό τις αρμόδιες αρχές θέτει τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία στην υπηρεσία του κοινού, όπως η μετατροπή ενός σπιτιού που ανήκε σε εγκληματία σε νηπιαγωγείο, κοινωνική κατοικία, κατοικίες ηλικιωμένων και άλλα.

Η μεταρρύθμιση στοχεύει έως το τέλος του 2026, περίπου το 50% των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων να επαναχρησιμοποιηθεί εντός 6 μηνών από τη δήμευση, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής επαναχρησιμοποίησής τους.

Σχεδόν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν θεσπίσει κανονισμούς για την κοινωνική επαναχρησιμοποίηση των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων. Η δημιουργία αυτού του γραφείου θα ενισχύσει τη διαδικασία της ποινικής δικαιοσύνης και την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, καθώς και την εναρμόνιση του εθνικού νομικού πλαισίου με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου