Η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για τις αιτίες διακοπής ρεύματος στην περιοχή των Βαλκανίων

Η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για τις αιτίες διακοπής ρεύματος στην περιοχή των Βαλκανίων

Χθες, η Αλβανία και η ευρύτερη περιοχή βίωσαν ξαφνική διακοπή ρεύματος, φέρνοντας στο προσκήνιο ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του περιστατικού, έσπευσε να ξεκινήσει διεθνή έρευνα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως έξι μήνες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από την Κροατία, η βλάβη θα μπορούσε να είχε επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων. Παρόλα αυτά, υπενθύμισαν την αναγκαιότητα ψύχραιμης αντιμετώπισης και αποφυγής εικασιών πριν από τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σταδιακά περίπου μία ώρα μετά την κατάρρευση, αφήνοντας πίσω της ερωτήματα για τα αίτια και τις μελλοντικές προκλήσεις.

Τα Τίρανα βυθίστηκαν στο σκοτάδι καθώς σημειώθηκε ολική διακοπή ρεύματος που επηρέασε σχεδόν όλη την πόλη. Η βλάβη άφησε εκτός λειτουργίας τα φανάρια και δημιούργησε προβλήματα στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Αιτία της διακοπής φέρεται να ήταν ελάττωμα στη γραμμή διασύνδεσης με την Ελλάδα, το οποίο στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς ανέφερε ότι οι υψηλοί όγκοι μεταφοράς ρεύματος και οι ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται για την ολική αποσύνδεση.

Παρόλο που το ρεύμα έχει πλέον αποκατασταθεί, η βλάβη εγείρει ανησυχίες για την αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου της Αλβανίας. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κλοπή κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στο σύστημα, υποστηρίζοντας ότι η κατάρρευση αποδεικνύει την κακή διαχείριση και την έλλειψη συντήρησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου