Η Αλβανία παραμένει η τελευταία στην Ευρώπη για εισόδημα και κατά κεφαλήν κατανάλωση και για το 2023

Η Αλβανία παραμένει η τελευταία στην Ευρώπη για εισόδημα και κατά κεφαλήν κατανάλωση και για το 2023

Παρά την ανάπτυξη μετά την πανδημία και την άνθηση του τουρισμού, η Αλβανία παραμένει η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη. Στοιχεία της Eurostat για το 2023 κατατάσσουν την Αλβανία τελευταία στο κατά κεφαλήν εισόδημα, με 35% του μέσου όρου της ΕΕ, μόλις 1% πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η οικονομική ανάπτυξη, που στηρίζεται στον κατασκευαστικό τομέα, στις πωλήσεις ακινήτων και στον τουρισμό, δεν έχει βελτιώσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στην ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν (AIC), με την Αλβανία να βρίσκεται στην τελευταία θέση, 2 μονάδες χαμηλότερα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες τιμές AIC.

Η Eurostat τονίζει ότι ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποτελεί σημαντικό δείκτη, η AIC ίσως είναι πιο εύστοχη για σύγκριση της ευημερίας των καταναλωτών.

Παρά την ανάπτυξη 3,4% το 2023, επιβραδύνοντας από το 4,86% το 2022, περίπου το ήμισυ προήλθε από τον κατασκευαστικό και τον κτηματομεσιτικό τομέα. Η άνοδος στους τομείς αυτούς, ενώ ωφέλιμη για την οικονομία, δεν φαίνεται να επηρεάζει θετικά την ευημερία των πολιτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου