Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας επιστρέφει στις αγορές ενέργειας λόγω εξάντλησης αποθεμάτων

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας επιστρέφει στις αγορές ενέργειας λόγω εξάντλησης αποθεμάτων

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας (KESH) αναγκάστηκε να στραφεί εκ νέου στις αγορές ενέργειας, αγοράζοντας 3,55 εκατομμύρια ευρώ ενέργεια τον Ιούνιο, έπειτα από σειρά κερδοφόρων συναλλαγών νωρίτερα φέτος.

Η KESH είχε πουλήσει ενέργεια σε υψηλές τιμές αιχμής και αγόραζε σε φθηνότερες περιόδους, δημιουργώντας αποθέματα. Η εξάντληση αυτών των αποθεμάτων οδήγησε στις αγορές του Ιουνίου.

Συνολικά, η KESH αγόρασε 22.704 MWh ενέργειας στην πρώτη διαδικασία (13-16 Ιουνίου) με μέση τιμή 86,9 ευρώ/MWh και 18.800 MWh στη δεύτερη (21-23 Ιουνίου) με μέση τιμή 88,34 ευρώ/MWh.

Η στροφή στις αγορές έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, όταν η Αλβανία είχε πλεόνασμα ενέργειας λόγω καλής υδροηλεκτρικής παραγωγής. Το 2022, η χώρα αντιμετώπισε ενεργειακή κρίση, με τις εισαγωγές να αγγίζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Η KESH παραμένει ο κύριος παραγωγός ενέργειας στην Αλβανία, παρά την αυξανόμενη παρουσία ιδιωτών, ιδιαίτερα στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε εισαγωγές ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περιόδους ξηρασίας.

...

Η ενεργειακή πρόκληση της Αλβανίας: Μείωση εγχώριας παραγωγής, άνοδος εισαγωγών και κατανάλωσης

Η Αλβανία, αν και βίωσε μια υγρή χρονιά το 2023, δεν κατάφερε να ξεπεράσει ενεργειακά το 2024. Το πρώτο τρίμηνο του έτους σημαδεύεται από αύξηση εισαγωγών, μείωση εξαγωγών και παραγωγής, αλλά και άνοδ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου