Απορρίφθηκε το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος για αναστολή φορολογικού νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Απορρίφθηκε το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος για αναστολή φορολογικού νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος για αναστολή του νόμου σχετικά με τη φορολογία των ανεξάρτητων επαγγελματιών. Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 7 ώρες, και το Δικαστήριο έδωσε προθεσμία στα κόμματα να φέρουν επιπλέον επιχειρήματα έως τις 21 Ιουνίου, με την οριστική απόφαση να αναμένεται στις 25 Ιουνίου.

Στην ανοιχτή συνεδρίαση εξετάστηκαν οι τέσσερις αγωγές που συνενώθηκαν σε μία διαδικασία, σχετικές με την κατάργηση του νόμου "Περί φόρου εισοδήματος" για τα ελεύθερα επαγγέλματα, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου. Οι εκπρόσωποι των αγωγών, που περιλάμβαναν τουλάχιστον 1/5 των βουλευτών της Βουλής, το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών, το Ινστιτούτο Λογιστών Εμπειρογνωμόνων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αλβανίας, παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι ο νόμος είναι μεροληπτικός, επιβαρύνει τη μεσαία τάξη και αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Ισχυρίστηκαν ότι ο φόρος έχει κλείσει εκατοντάδες επιχειρήσεις και θα αυξήσει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς δεν έχουν εγγυημένο κέρδος, και ότι αυτή η μορφή φορολογίας δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της ΕΕ.

Ο νόμος "Περί Φορολογίας Εισοδήματος" προσβλήθηκε αρχικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο τον Φεβρουάριο από 38 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Tabaku δήλωσε ότι ο νόμος "φορολογεί τον εγκέφαλο, πλήττει τη μεσαία τάξη και δημιουργεί συστήματα φοροαποφυγής".

Ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Marash Logu, ανέφερε ότι τον Απρίλιο, λόγω της προπληρωμής του φόρου, 10.470 επιχειρήσεις ανεξάρτητων επαγγελματιών ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους και μία εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλβανίας ζήτησε επίσης την κατάργηση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τις αρχές της ισότητας, του κράτους δικαίου και της οικονομικής ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά, η Mimoza Arbri, εκπρόσωπος της Αλβανικής Βουλής, ζήτησε από το Δικαστήριο να μην κάνει δεκτή την αγωγή, υποστηρίζοντας ότι η αναστολή του νόμου θα έφερνε προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό και θα οδηγούσε σε απώλεια των νόμιμων διευκολύνσεων για ορισμένες επιχειρήσεις.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε επίσης να μην γίνει δεκτή η μήνυση. Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Jorinda Tabaku, δήλωσε ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων και επιβαρύνει την οικονομική τους κατάσταση. Υποστήριξε ότι ο νόμος παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Συνολικά, 25.000 ανεξάρτητοι επαγγελματίες επηρεάζονται από τον νέο νόμο, που προβλέπει ενιαίο φόρο 15% για κέρδη έως 14 εκατ. λεκ και 23% για κέρδη άνω αυτού του ποσού.

...

Αλβανία: Φορολογική θύελλα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Αλβανία το νέο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που τέθηκε σε ισχύ φέτος. Ο προοδευτικός φόρος 15-23% στα κέρδη θεωρείται άδικος, αφόρητος για α...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου