Αλβανική αστυνομία: Η προώθηση στα ΜΜΕ της πάταξης του ναρκοεμπορίου, δεν πιάνει ποτέ τα μεγάλα «κεφάλια»

Αλβανική αστυνομία: Η προώθηση στα ΜΜΕ της πάταξης του ναρκοεμπορίου, δεν πιάνει ποτέ τα μεγάλα «κεφάλια»

Τα τελευταία τρία χρόνια, η αστυνομία κατάφερε να πλήξει τους διοργανωτές δικτύων διακίνησης ναρκωτικών σε μόλις πέντε περιπτώσεις. Αντίθετα, εκατοντάδες νέοι και μικροδιανομείς κατέληξαν στη φυλακή ως μέλη αυτών των ομάδων.

Σε μία περίπτωση, ένας 22χρονος συλληφθείς για διανομή ναρκωτικών αποκάλυψε σε έναν εισχωρημένο πράκτορα ότι ο κάτοχος των ναρκωτικών δεν είχε εντοπιστεί από τις αρχές. Η επιχείρηση με κωδικό «Temple», που στόχευε στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο, δεν κατόρθωσε να χτυπήσει τους μεγαλοδιακινητές, αλλά μόνο τους διανομείς.

Σύμφωνα με τα ανακριτικά αρχεία που ανέλυσε ερευνητική πύλη στην Αλβανία, οι μεγάλες επιχειρήσεις κατά της διακίνησης ναρκωτικών οδήγησαν στη σύλληψη εκατοντάδων νέων, χωρίς όμως να πλήξουν το κεντρικό δίκτυο. Από τις 5.499 παραπομπές της αστυνομίας τα τελευταία τρία χρόνια, μόνο σε πέντε περιπτώσεις κατάφεραν να φτάσουν στα "κεφάλια" των δικτύων.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αστυνομικής Εποπτείας, Florjan Sulejmani, υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να συλλάβουν τους μεγαλοδιακινητές λόγω υπονομεύσεων εντός της αστυνομίας. Υπονοεί ότι ενδέχεται να υπάρχει αποσυνομωσία των επιχειρήσεων για να προστατευτούν οι αρχηγοί των εγκληματικών ομάδων.

Ο επικεφαλής του ΣΠΑΚ, Αλτίν Ντουμάνι, ανέφερε ότι η αστυνομία δεν συνεργάζεται πλήρως λόγω της διαπλοκής ορισμένων στελεχών της με το οργανωμένο έγκλημα. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι αστυνομικοί συνεργάζονται με εγκληματικές ομάδες, εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών ή είναι μέλη τέτοιων ομάδων.

Οι πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας και της εισαγγελίας οδήγησαν στη σύλληψη κυρίως νεαρών ατόμων που αποδείχτηκε ότι ήταν μικροδιανομείς. Παρά τη χρήση ειδικών μεθόδων, όπως παρακολούθηση και υποκλοπές, οι αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους προμηθευτές των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 5.499 αναφορές της αστυνομίας τα τελευταία τρία χρόνια, οι 5.173 αφορούσαν τυχαίους διανομείς. Μόνο σε πέντε περιπτώσεις η αστυνομία κατάφερε να πλήξει το φαινόμενο σε υψηλό επίπεδο, συλλαμβάνοντας τους οργανωτές της διακίνησης.

Οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις του 2023 με κωδικούς «Temple 1» και «Temple 2» δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για την οργάνωση και χρηματοδότηση της διακίνησης ναρκωτικών. Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις αποκάλυψαν ότι οι διανομείς δεν ήταν οι κύριοι κάτοχοι των ναρκωτικών, αλλά απλώς εκτελούσαν εντολές.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφαλείας, Fatjon Softa, οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν διέκοψαν την εφοδιαστική αλυσίδα των ναρκωτικών και οι συλλήψεις περιορίστηκαν σε χαμηλά και μεσαία επίπεδα. Δεν υπήρξαν έρευνες που να οδήγησαν σε χονδρεμπόρους και τα αφεντικά τους.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Ελμπασάν, το Δυρράχιο, η Αυλώνα, η Κορυτσά και το Φιέρι, το φαινόμενο της μη ταυτοποίησης των προμηθευτών παραμένει το ίδιο. Αν και οι δηλώσεις στα ΜΜΕ αναφέρουν μεγάλες επιτυχίες, στην πραγματικότητα πρόκειται για συλλήψεις χαμηλού επιπέδου συνεργατών.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας δείχνουν ότι οι διανομείς χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για την πώληση ναρκωτικών, όπως τηλεφωνικές συνομιλίες και συναντήσεις με γνωστούς και άγνωστους πελάτες. Οι χώροι συνάντησης είναι κοντά στα σπίτια τους ή στους χώρους των αγοραστών, χρησιμοποιώντας προσωπικά ή νοικιασμένα οχήματα.

Τελικά, η αστυνομία και η εισαγγελία γνωρίζουν τον μηχανισμό διανομής ναρκωτικών, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στους προμηθευτές. Αυτό οδηγεί σε συλλήψεις νέων ατόμων που συνήθως είναι χρήστες ή μικροδιανομείς, οι οποίοι καταδικάζονται και φυλακίζονται, χωρίς να πλήττονται οι πραγματικοί εγκληματίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια