Η Αλβανία υποχωρεί στον Δείκτη Χάσματος των Φύλων 2024

Η Αλβανία υποχωρεί στον Δείκτη Χάσματος των Φύλων 2024

Η Αλβανία κατατάσσεται στην 23η θέση παγκοσμίως στον Δείκτη Χάσματος των Φύλων 2024, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σημειώνοντας πτώση 6 θέσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρόλα αυτά, η χώρα διατηρεί προβάδισμα έναντι των γειτονικών της Σερβίας (26η), Βόρειας Μακεδονίας (58η) και Μαυροβουνίου (67η).

Η Αλβανία καταγράφει σημαντική υποχώρηση στους δείκτες που αφορούν τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα, πέφτοντας στην 116η θέση από την 33η το 2023, και την πολιτική ενδυνάμωση, από την 28η θέση στην 30η. Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκαν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας και επιβίωσης (128η θέση, άνοδος 5 θέσεων) και συμμετοχής και οικονομικών ευκαιριών (16η θέση, άνοδος 2 θέσεων).

Συγκριτικά με την Ευρώπη, η Αλβανία κατατάσσεται στην 16η θέση όσον αφορά το χάσμα των φύλων, αφήνοντας πίσω της ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία.

Για 15η συνεχόμενη χρονιά, η Ισλανδία ηγείται της παγκόσμιας κατάταξης με το χαμηλότερο χάσμα φύλων (90,8%), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου