Η αγορά γάλακτος στην Αλβανία πλήττεται, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα των μικρών παραγωγών.
Παρά τις συχνές μειώσεις τιμών, το γάλα που παράγεται στην Αλβανία παραμένει ακριβότερο σε σχέση με το γάλα στην περιοχή ή στην Ευρώπη.
Αυτό ωθεί τα εργοστάσια να αυξήσουν τις εισαγωγές γάλακτος, κυρίως από Ιταλία, Σλοβενία και Σερβία, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες και υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής.
Σύμφωνα με στοιχεία του Τελωνείου, η ποσότητα εισαγόμενου γάλακτος τους πρώτους 5 μήνες του 2024 αυξήθηκε κατά 4%, αγγίζοντας τα 7,1 εκατομμύρια λίτρα. Το υψηλότερο ποσό από το 2017, όταν τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς ΦΠΑ 20% για τους αγροτομεταποιητές.
Η άνοδος των εισαγωγών, σε συνδυασμό με την πτώση των εγχώριων τιμών, ασκεί ασφυκτική πίεση στους Αλβανούς κτηνοτρόφους. Η τιμή πώλησης του γάλακτος στη χώρα αγγίζει τα 55 λεκ το λίτρο, ενώ το εισαγόμενο γάλα είναι 38 λεκ φθηνότερο.
Αυτή η δραματική διαφορά τιμών απειλεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ζώων στα αγροκτήματα, καθώς η κτηνοτροφία γίνεται ασύμφορη.
Ο Ervin Resuli, κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτης αγροκτήματος στην περιοχή του Φίερι, εκφράζει την ανησυχία του ότι η τιμή πώλησης αγγίζει πλέον το κόστος διατροφής των ζώων, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των μικρών εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή γάλακτος το 2023 αυξήθηκε λόγω των υψηλών τιμών, ιδιαίτερα για το γάλα από μικρά ζώα.
Ωστόσο, η φετινή πτώση τιμών αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των κοπαδιών και πιθανές χρεοκοπίες, ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς.
Η αύξηση των εισαγωγών γάλακτος, ενώ φέρνει φθηνότερο γάλα στους καταναλωτές, απειλεί την βιωσιμότητα της εγχώριας κτηνοτροφίας.
Σχόλια