Ο Μπάιντεν επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Μπάιντεν επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επέκτεινε για ακόμη ένα έτος το εκτελεστικό διάταγμα σχετικά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα Βαλκάνια, κρίνοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Στην εντολή που υπέγραψε ο Μπάιντεν, αναφέρεται ότι οι ενέργειες ατόμων που υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη και διεθνή σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπως πράξεις εξτρεμιστικής βίας και ανατρεπτικές δραστηριότητες, καθώς και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, εμποδίζουν την πρόοδο προς αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση και την πλήρη ένταξη στους διατλαντικούς θεσμούς. Αυτές οι συνθήκες συνιστούν σοβαρή και ασυνήθιστη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα Βαλκάνια θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις 26 Ιουνίου 2024. Το εκτελεστικό διάταγμα αρχικά εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου 2001 από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους, μετά τους πολέμους στα Βαλκάνια.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι οι διατάξεις του Νόμου για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστούν οι «ασυνήθιστες και έκτακτες απειλές για την ασφάλεια της χώρας και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ». Αυτά τα μέτρα αφορούν τη Βόρεια Μακεδονία, την παραβίαση της Συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και ενέργειες που εμποδίζουν την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας του 2001.

Επιπλέον, στις 8 Ιουνίου 2021 εγκρίθηκε το «Εκτελεστικό Διάταγμα 14033», το οποίο διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτό το διάταγμα αναφέρει ότι η κατάσταση στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στην Αλβανία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περιλαμβανομένης της παραβίασης μεταπολεμικών συμφωνιών και θεσμών, καθώς και η εκτεταμένη διαφθορά, εμποδίζουν την πρόοδο προς αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση και την πλήρη ένταξη στους διατλαντικούς θεσμούς.

«Αυτό συνιστά μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου