Η Κύπρος πρωταθλήτρια για τα καθαρότερα νερά κολύμβησης στην Ευρώπη - Ουραγός η Αλβανία

Η Κύπρος πρωταθλήτρια για τα καθαρότερα νερά κολύμβησης στην Ευρώπη - Ουραγός η Αλβανία

Η Ευρώπη απολαμβάνει ολοένα και καθαρότερα νερά για κολύμβηση, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Το 85% των τοποθεσιών κολύμβησης στην ήπειρο έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία "εξαιρετικής" ποιότητας το 2023, σηματοδοτώντας σταθερή πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος ξεχωρίζει ως πρωταθλήτρια, με το 97,6% των υδάτων κολύμβησης να αγγίζει άριστα επίπεδα. Ακολουθούν η Αυστρία, η Κροατία και η Ελλάδα, με ποσοστά άνω του 95%.

Αντίθετα, η Αλβανία καταλαμβάνει την τελευταία θέση, καθώς λιγότερο από το 70% των υδάτων της φτάνει στην "εξαιρετική" κατηγορία. Το Βέλγιο και η Εσθονία ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά, κάτω από το 75%.

Παρότι η συνολική εικόνα είναι ενθαρρυντική, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Πολωνία, η έλλειψη επαρκών δεδομένων εμποδίζει την πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων.

Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν σημαντικά σημεία:

  • Αισθητή βελτίωση: Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παρουσιάζει σταθερή ανοδική τάση.
  • Περιφερειακές ανισότητες: Χώρες όπως η Κύπρος και η Αυστρία διακρίνονται, ενώ άλλες, όπως η Αλβανία, υστερούν.
  • Απαραίτητη η σφαιρική παρακολούθηση: Συνεχής λήψη δειγμάτων και ανάλυση νερών είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα παντού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου