Τα οφέλη της Αλβανίας από την ένταξη της στο SEPA

Τα οφέλη της Αλβανίας από την ένταξη της στο SEPA

Η Παγκόσμια Τράπεζα προανήγγειλε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους Αλβανούς πολίτες και επιχειρήσεις από την ένταξη της Αλβανίας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Πληρωμών (SEPA).

Σύμφωνα με τον Matija Laco, εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κόστος των διεθνών πληρωμών και των εμβασμάτων από μετανάστες που ζουν στο εξωτερικό θα μειωθεί έως και 10 φορές.

"Η στροφή στις ψηφιακές πληρωμές μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Αλβανίας κατά 1%", δήλωσε ο Laco. "Η βελτίωση του συστήματος πληρωμών θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, καθώς θα μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο από τα τέλη εμβασμάτων, τα οποία θα μειωθούν κατά 3%."

Εκτός από τα οφέλη για τους πολίτες, η ένταξη στον SEPA θα ωφελήσει και τις αλβανικές επιχειρήσεις. "Μία απλή συναλλαγή 5.000 ευρώ θα κοστίζει έως και 10 φορές λιγότερο για τις αλβανικές επιχειρήσεις", εξήγησε ο Laco. "Για μεγαλύτερες συναλλαγές, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει έως και 17 φορές."

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Gent Sejko, τόνισε ότι η ένταξη στον SEPA θα επιτρέψει στους Αλβανούς πολίτες και επιχειρήσεις να πραγματοποιούν πληρωμές και μεταφορές σαν να ήταν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η ταχεία ένταξη στον SEPA διασφαλίζει ίση μεταχείριση των Αλβανών πολιτών με τους Ευρωπαίους στον τομέα των πληρωμών", δήλωσε ο Sejko. "Αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο θα επιτρέψει στην Αλβανία να απορροφήσει διαθέσιμα κονδύλια και να προχωρήσει προς την ένταξη στην ΕΕ έως το 2030, που είναι και ο στόχος μας."

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου