Οι αλβανικές επενδύσεις στο εξωτερικό σε υψηλά επίπεδα και για το πρώτο τρίμηνο του έτους

Οι αλβανικές επενδύσεις στο εξωτερικό σε υψηλά επίπεδα και για το πρώτο τρίμηνο του έτους

Η αλβανική οικονομία εκτοξεύεται σε νέα ύψη, με τις επενδύσεις στο εξωτερικό να αγγίζουν ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Η αξία τους έφτασε τα 52 εκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, υποδηλώνοντας δυναμική και αισιοδοξία.

Η άνοδος οφείλεται κυρίως σε άμεσες εισφορές κεφαλαίου σε εταιρείες που ελέγχονται στο εξωτερικό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 69% των νέων ροών.

Παρόλο που οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία φέτος σημειώνουν ρεκόρ, οι αλβανικές επενδύσεις στο εξωτερικό παρουσιάζουν άνοδο, φέρνοντας στο προσκήνιο την εξωστρέφεια της αλβανικής επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, το καθαρό ισοζύγιο άμεσων ξένων επενδύσεων παραμένει αρνητικό, στα 302 εκατομμύρια ευρώ, υποδηλώνοντας ότι οι ξένες επενδύσεις στην Αλβανία υπερτερούν των αλβανικών επενδύσεων στο εξωτερικό.

Στατιστικά στοιχεία για την γεωγραφική ή τομεακή κατανομή των αλβανικών επενδύσεων στο εξωτερικό δεν είναι διαθέσιμα, αφήνοντας κενά στην ολοκληρωμένη εικόνα.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι αλβανικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, με παρουσία σε Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Αυστρία, Ελβετία, ΗΠΑ, εστιάζοντας κυρίως σε ακίνητα και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί τον κύριο προορισμό, με το απόθεμα αλβανικών επενδύσεων να αγγίζει τα 371 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2023. Η δυναμική συνεχίζεται, με τις νέες ροές αλβανικών επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 29% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τα 21,7 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου