Αλβανία: Οι επιδοτήσεις στη γεωργία καταλήγουν σε ελεημοσύνη, η κυβέρνηση δίνει 450 ευρώ ανά αγρότη

Αλβανία: Οι επιδοτήσεις στη γεωργία καταλήγουν σε ελεημοσύνη, η κυβέρνηση δίνει 450 ευρώ ανά αγρότη

Σχεδόν δύο μήνες μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων για αγροτικές επιδοτήσεις, ο Οργανισμός Αγροτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΑΑ) δημοσίευσε τους καταλόγους με τους επιτυχόντες. Η δημοσίευση, αν και αναμενόμενη, έφερε στο φως τις αδυναμίες της αλβανικής κυβέρνησης στην διαχείριση της αγροτικής στήριξης, προκαλώντας ανησυχίες στους αγρότες.

Συνολικά, 15.591 αιτήσεις πέρασαν το πρώτο στάδιο επιλογής για τα 7 μέτρα του Εθνικού Σχεδίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 89% των αιτούντων, εξαιρουμένης της πετρελαϊκής στήριξης. Η καθυστέρηση στην δημοσίευση των καταλόγων προκαλεί αναστάτωση στους αγρότες, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία την στήριξη για να προγραμματίσουν τις καλλιέργειες και τις εργασίες τους.

Επιπλέον, η έλλειψη ενημέρωσης για την τελική λίστα με τους επιτυχόντες στην πετρελαϊκή στήριξη δημιουργεί αβεβαιότητα στους αιτούντες. Η αλλαγή από κάρτες σε χρηματική μορφή στην πετρελαϊκή στήριξη, χωρίς επαρκή οργάνωση, φέρνει νέες δυσκολίες στους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Παρά τις αδυναμίες, η υψηλή συμμετοχή σε μέτρα όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και τα φαρμακευτικά φυτά, σηματοδοτεί την δυναμική του αγροτικού τομέα στην Αλβανία. Περισσότεροι από 70.000 αγρότες αναμένεται να ωφεληθούν από τις επιδοτήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 77% του συνόλου. Το αρχικό κονδύλι των 32 εκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα άνω, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση.

...

Ασφυκτική για τους αγρότες η ραγδαία άνοδος των εισαγωγών στην Αλβανία

Πάνω από το 80% των φρέσκων προϊόντων στις τοπικές αγορές της Αλβανίας προέρχεται από εισαγωγές. Πατάτες και φασόλια έρχονται από την Αίγυπτο και την Τουρκία, λαχανικά και φρούτα από την Ελλάδα, ενώ γ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου