Ρεπορτάζ από ολλανδικό κανάλι χαρακτηρίζει τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία περισσότερο ως φυλακές, παρά ως μονάδες φιλοξενίας.
Όπως αναφέρει, πιο συγκεκριμένα:
Η Ιταλία προχωρά με ταχύ ρυθμό στην εγκατάσταση δύο κέντρων υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία, σύμφωνα με μια συμφωνία που υπέγραψε πέρυσι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Στόχος του σχεδίου είναι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στη Μεσόγειο και έχουν περιορισμένες πιθανότητες για άσυλο, να συνεχίζουν τις διαδικασίες στην Αλβανία. Οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, δεν θα πατήσουν ποτέ το πόδι τους στην Ιταλία.
Ο λιμένας του Αγίου Γεωργίου (Shëngjin) είναι ήδη ένας πυρήνας δραστηριότητας. Ένας από τους εργαζόμενους στην κατασκευή δηλώνει ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ τόσο πολύ. «Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, ακόμη κι αν είναι Ιταλοί», λέει με ένα αναστεναγμό. Ένας μήνας πριν, υπήρχαν μόνο μερικοί εκσκαφείς. Η κατασκευή του κέντρου υποδοχής ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ένας φράκτης ύψους 4 μέτρων κρύβει τις εγκαταστάσεις από τα βλέμματα των περαστικών, ενώ οι κάμερες παρακολουθούν την περιοχή. Οι επισκέπτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι.
«Ένα όμορφο κτήριο», λέει ένας ψαράς που εργάζεται στο λιμάνι. Ο νέος ατσάλινος φράκτης ύψους 4 μέτρων δημιουργεί μια έντονη αντίθεση με το παλιό, κατεστραμμένο λιμάνι στο οποίο βρίσκεται. Θα αλλάξει κάτι με την έλευση των μεταναστών; Ανασηκώνει τους ώμους του.
«Καταλαβαίνω ότι θα μείνουν σε καταφύγια. Ίσως να υπάρξουν ταραχές ή συγκρούσεις πού και πού, αλλά δεν θα το παρατηρήσουμε πολύ», λέει. Ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου λίγο πιο μακριά αναμένει επίσης λίγες ανησυχίες. «Θα έρθουν εδώ μόνο για λίγο και μετά θα περάσουν στο επόμενο καταφύγιο».
Πέρυσι, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι υπέγραψε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για την κατασκευή δύο κέντρων υποδοχής. Η συμφωνία ισχύει για 5 χρόνια και η Ιταλία θα πληρώσει μεγάλο ποσό από τον προϋπολογισμό της. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Αλβανία.
Τα δύο κέντρα θα προσφέρουν χώρο για 3.000 αιτούντες άσυλο. Ο στόχος είναι η παραμονή τους στην Αλβανία να είναι σύντομη. Αν μετά από επιταχυμένη διαδικασία αποδειχθεί ότι έχουν δικαίωμα διαμονής, μπορούν να συνεχίσουν στην Ιταλία. Αν η αίτησή τους απορριφθεί, θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους. Η Ιταλία πιστεύει ότι αυτό θα επιτρέψει την επεξεργασία συνολικά 36.000 αιτήσεων ασύλου στην Αλβανία.
Οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου εξεπλάγησαν από την είδηση για τις εγκαταστάσεις μεταναστών, μια συμφωνία που έγινε μυστικά. Ωστόσο, οι ανησυχίες και η αντίσταση πριν από μερικούς μήνες έχουν αντικατασταθεί από αδιαφορία. Πολλοί έχουν ήδη δει το συγκρότημα που παίρνει μορφή και που μοιάζει περισσότερο με φυλακή παρά με κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο.
Μια γυναίκα που διατηρεί ένα μικρό κατάστημα με μαγιό δεν ανησυχεί πολύ. «Απλά κρατήστε τους μέσα», λέει. Στη συνέχεια, παίρνει μια ιταλική σημαία και την κρεμά δίπλα στην αλβανική σημαία που είναι ήδη κρεμασμένη μπροστά από το κατάστημά της. Στη συνέχεια φιλά και τις δύο σημαίες για να δείξει ότι οι Ιταλοί είναι ευπρόσδεκτοι εδώ.
Η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον για να δει αν αυτή η προσέγγιση θα λειτουργήσει. Αν ναι, πολλά κράτη θα θελήσουν να συνάψουν παρόμοιες συμφωνίες. Είναι επίσης σύμφωνη με τον στόχο της Ευρώπης να δημιουργήσει κέντρα στις άκρες της για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.
Μένει να φανεί αν η ιταλική προσέγγιση θα λειτουργήσει πραγματικά στην Αλβανία, οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά επικριτικοί. Σύμφωνα με τον Matteo de Bellis από την Amnesty International, παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεταναστών. Είναι επίσης ανήσυχος για τη δραστηριότητα που θα διεξάγεται εν μέρει σε διεθνή ύδατα. «Μια βάρκα δεν είναι κατάλληλος τόπος για αρχικό έλεγχο.»
Ο επίκουρος καθηγητής Salvo Nicolosi διερωτάται αν θα τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κέντρα: για παράδειγμα, θα έχουν οι μετανάστες το δικαίωμα σε δικηγόρο και θα αντιμετωπίζονται όπως στην Ιταλία; «Αυτά τα κέντρα εξυπηρετούν κυρίως πολιτικό σκοπό. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί λεπτομερώς», λέει.
Οι αριθμοί που χρησιμοποιεί η ιταλική κυβέρνηση για τον διαμετακομιστικό χώρο είναι μη ρεαλιστικοί. Είναι συχνά δύσκολο να απελαθούν πραγματικά οι αιτούντες άσυλο που έχουν εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα.
Οι επικριτές πιστεύουν επίσης ότι στην πράξη μόνο 400 μετανάστες μπορούν να επαναπατριστούν κάθε μήνα, και έτσι είναι μη ρεαλιστικό να επεξεργάζονται 36.000 αιτήσεις ασύλου ετησίως μέσω των κέντρων της Αλβανίας. Οι μετανάστες συχνά δεν συνεργάζονται ή η χώρα προέλευσής τους δεν τους δέχεται πίσω.
Το δεύτερο κέντρο υποδοχής θα βρίσκεται σε μια πρώην στρατιωτική βάση στην πόλη Gjader. Οι επισκέπτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι και εδώ. Από έναν λόφο δίπλα στο εργοτάξιο μπορεί να δει κανείς ότι η κατασκευή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Μόνο μια μεγάλη σωρός από πλάκες τσιμέντου δείχνει ότι κάτι θα συμβεί εκεί.
Και εδώ οι περίεργοι δεν επιτρέπονται. Όταν παρατηρείται μια ομάδα καμερών, ένα περιπολικό εμφανίζεται γρήγορα από το πουθενά. Οι αξιωματικοί δεν εγκαταλείπουν το όχημά τους, αλλά παραμένουν επιδεικτικά στην είσοδο του στρατοπέδου, ακόμη και αν σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος δεν υπάρχει πολύ τι να κάνουν.
Αυτό ίσως αλλάξει στο τέλος της εβδομάδας, καθώς η Μελόνι αναμένεται να ρίξει μια ματιά και στις δύο βάσεις. Η πολιτική της για τη μετανάστευση έχει την υποστήριξη πολλών Ιταλών, αλλά δέχεται και κάποιες κριτικές.
Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να βρεθεί μια κριτική φωνή στην πλατεία Σκεντέρμπεη στα Τίρανα.
«Μεγάλη ντροπή», λέει ένας Ιταλός τουρίστας. «Πολιτική κίνηση», λέει ένας άλλος Ιταλός. «Πολλοί Ιταλοί είναι σκεπτικοί», λέει ένας τρίτος.
Σχόλια 1
10/06/24, 09:18
Έλεος....
"Ο λιμένας του Αγίου Γεωργίου (Shëngjin)..."
Shëngjin σημαίνει "Άγιος Ανάργυρος". Το "ρ" γίεται "ν". Νασαλισμός λέγεται αυτό. Αργύρης - Γκίρης - Γκίνης.