Η Shell επιβεβαίωσε και επίσημα την αποτυχία της έρευνας για πετρέλαιο στο Shpirag

13/04/24, 14:40
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Άνθρακας ο θησαυρός

Ο διεθνής κολοσσός υδρογονανθράκων Shell επιβεβαίωσε επίσημα την αποτυχία της έρευνας για πετρέλαιο στο Shpirag, σηματοδοτώντας την οριστική αποχώρησή του από την περιοχή. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει από τα λογιστικά της βιβλία πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικές δαπάνες, κυρίως στην Αλβανία.

Πέρυσι το καλοκαίρι, ο Έντι Ράμα και η Μπελίντα Μπαλούκου παρουσίασαν στους Αλβανούς την "καλύτερη είδηση του αιώνα": την ανακάλυψη πετρελαίου στο Shpirag. Η κυβέρνηση οραματιζόταν δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρρεαν στα κρατικά ταμεία, φέρνοντας ευημερία σε κάθε πολίτη.

Ο Ράμα υποσχέθηκε επενδύσεις από τα έσοδα του πετρελαίου σε συντάξεις, εκπαίδευση και υγεία, εξασφαλίζοντας ένα λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η Μπαλούκου, αναλαμβάνοντας την ίδρυση ενός κρατικού ταμείου βασισμένου στο νορβηγικό μοντέλο, δήλωσε ότι τα έσοδα θα ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η φούσκα έσπασε γρήγορα.

Τώρα, η Shell επιβεβαιώνει επίσημα την αποτυχία. Η αλβανική κυβέρνηση, με πρωταγωνιστές τον Ράμα και την Μπαλούκου, κατηγορείται για παραπλάνηση και σκανδαλώδη διαχείριση.

Διαβάστε την πλήρη έκθεση της Shell εδώ.

Το κοίτασμα μαμούθ στο Shpirag - Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: