Η Αλβανία, είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για οδοντιατρικό τουρισμό, ακολουθούμενη από την Κροατία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, με περίπου 50 χιλιάδες Ιταλούς κάθε χρόνο. Αλλά σε τουλάχιστον μία στις τρεις περιπτώσεις μετά την επιστροφή στην Ιταλία είναι απαραίτητο να γίνει ξανά παρέμβαση για να διορθωθούν οδοντιατρικά λάθη ή ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από 3-6 μήνες.
Στο 60% των περιπτώσεων πρόκειται για σοβαρά προβλήματα, όπως λοιμώξεις, αποστήματα ή δυσκολίες στη μάσηση, που προκαλούν οι λαναθασμένες τοποθετήσεις εμφυτευμάτων και αυξάνουν το κόστος θεραπείας. Οι ειδικοί σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου στο Συνέδριο της Ιταλικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας στο Ρίμινι, με επίκεντρο την ποιότητα της οδοντιατρικής φροντίδας, η οποία στην Ιταλία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.
Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί και οι πιο συχνές παρεμβάσεις
Ακίνητες ή κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις, εμφυτεύματα και σύνθετες θεραπείες, μέσα σε 10 ημέρες. Παρασυρμένοι από διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα και από το χαμηλό κόστος, ακόμη και τρεις φορές χαμηλότερο από ό,τι στην Ιταλία, αλλά και από την εξαιρετική ταχύτητα των παρεμβάσεων, κάθε χρόνο περίπου 200 χιλιάδες Ιταλοί ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να πάνε στην Αλβανία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Τουρκία ή άλλες χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης Compass Observatory για τον οδοντιατρικό τουρισμό, το 36% των Ιταλών θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι για εμφυτεύματα και περιοδοντική θεραπεία, αλλά δυστυχώς σε 1 στις 3 περιπτώσεις, μετά την επιστροφή στην Ιταλία εμφανίζονται προβλήματα, τα οποία απαιτούν παρέμβαση.
Η Αλβανία είναι ο προτιμώμενος προορισμός, προειδοποιούν οι ειδικοί
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιταλικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας, η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων στον κόσμο για περιοδοντικές θεραπείες και τις παθήσεις των ούλων, σύμφωνα με την ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων των τελευταίων δέκα ετών. Όμως, πολλοί Ιταλοί, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων αποταμίευση, πηγαίνουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, με την Αλβανία ως τον προτιμώμενο προορισμό τους.
'"Ο οδοντιατρικός τουρισμός είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς δεν δείχνει σημάδια εξαφάνισης, αντίθετα - σημειώνει ο Francesco Cairo, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας και καθηγητής περιοδοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας-. Πριν από λίγο καιρό, η ιταλική πρεσβεία στα Τίρανα αναγκάστηκε επίσης να εκδώσει ένα σημείωμα για να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες μας να είναι προσεκτικοί όταν πηγαίνουν σε ιδιωτικές αλβανικές κλινικές για οδοντιατρική περίθαλψη, γιατί αυτές σχεδόν πάντα δεν πληρούν ικανοποιητικά πρότυπα ποιότητας."
Το κόστος είναι χαμηλότερο, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι: κακής ποιότητας υλικά, ανεπαρκείς οδοντιατρικές πρακτικές, ελλείψεις φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα και οι ασθενείς να εκτεθούν σε κινδύνους όπως αποστήματα, λοιμώξεις , δυσκολίες μάσησης που πρέπει στη συνέχεια να επιλυθούν με την επιστροφή στην Ιταλία.
Οι κίνδυνοι και το κόστος εκρήγνυνται κατά την επιστροφή
Στο εξωτερικό, οι χρόνοι ανάρρωσης και οι μετεγχειρητικοί έλεγχοι συχνά συντομεύονται: «Οι βιαστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι είναι απαραίτητο, επειδή θεωρείται δεδομένο ότι ορισμένα μπορεί να αποτύχουν. Επιπλέον, οι οδοντοστοιχίες είναι συχνά πιεστικές ή τραυματίζουν τον βλεννογόνο επειδή δεν δίνεται χρόνος στους ιστούς των οστών και των ούλων για βιολογική επούλωση.
Συναγερμός και από Άγγλους οδοντίατρους
Πριν από λίγο καιρό, ειδικοί από τη Βρετανική Οδοντιατρική Ένωση πήραν συνεντεύξεις από Άγγλους οδοντιάτρους και διαπίστωσαν ότι το 94% από αυτούς είχε θεραπεύσει ασθενείς που είχαν πάει στο εξωτερικό για οδοντιατρική θεραπεία: «Στο 60% των περιπτώσεων οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σοβαρές, για παράδειγμα είχαν εμφανιστεί λοιμώξεις ή αποστήματα. Υπολογίζεται ότι στο 20% των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας ή μη συμβατά υλικά, το 15% των οι προσθετικές αποκαταστάσεις αποτυγχάνουν ή έχουν τοποθετηθεί βιαστικά, ή ίσως εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά οι ιστοί φλεγμαίνουν.
Όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη στοματική υγεία. Η υιοθέτηση της ταχύτερης και φθηνότερης λύσης δεν είναι συνώνυμη με την ασφάλεια, ούτε με την πραγματική εξοικονόμηση.
Σχόλια