Η ΕΕ συμμερίζεται την ανησυχία του Ζελένσκι ότι η Ρωσία μπορεί να υποκινήσει συγκρούσεις στα Δ. Βαλκάνια

Η ΕΕ συμμερίζεται την ανησυχία του Ζελένσκι ότι η Ρωσία μπορεί να υποκινήσει συγκρούσεις στα Δ. Βαλκάνια

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται την ανησυχία του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να υποκινήσει συγκρούσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Πίτερ Στάνο σε σχετική ερώτηση.

«Επί πολύ καιρό λέγαμε ότι η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες να ασκήσει κακοήθη επιρροή και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Λοιπόν, ναι, αυτή είναι μια ανησυχία που συμμεριζόμαστε, και αυτή δεν είναι μια νέα ανησυχία, αλλά μια ανησυχία που μας απασχολεί εδώ και καιρό. Σε αυτό το σημείο, συμφωνούμε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και γνωρίζουμε ότι η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να σπείρει δυσαρέσκεια, πολιτική αστάθεια, ξένη επιρροή, χειραγώγηση πληροφοριών και άλλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η ΕΕ έχει αυξήσει τη βοήθεια προς τους εταίρους στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε σε σχόλια σε αφρικανικά μέσα ενημέρωσης στις 15 Νοεμβρίου ότι η Ουκρανία έχει στοιχεία για τις προθέσεις της Ρωσίας να ξεκινήσει πόλεμο μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

«Προσοχή στα Βαλκάνια. Πιστέψτε με, λαμβάνουμε πληροφορίες. Η Ρωσία έχει ένα μακρύ σχέδιο. (Πρώτα είχαμε) τη Μέση Ανατολή - ο δεύτερος αντιπερισπασμός θα είναι τα Βαλκάνια», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Στάνο δεν θέλησε να μιλήσει για τις λεπτομέρειες των πληροφοριών που έχουν ή αν ο Ζελένσκι τους έχει διαβιβάσει τις πληροφορίες του, αλλά πρόσθεσε ότι «η ΕΕ γνωρίζει τι προσπαθεί να κάνει η Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Δεν σχολιάζουμε τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε με τους συνεργάτες μας. Ειδικά όχι όταν πρόκειται για κάτι τόσο συγκεκριμένο όπως αυτό. Αλλά έχουμε πληροφορίες και παρακολουθούμε αυτές τις δραστηριότητες της Ρωσίας για λίγο και γνωρίζουμε τι προσπαθεί να κάνει η Ρωσία. Ως εκ τούτου, είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια για αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους συναδέλφους τους από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenkovic, σχολίασαν επίσης τις προειδοποιήσεις του Zelensky για το ενδεχόμενο η Ρωσία να προκαλέσει σύγκρουση στα Δυτικά Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια συνάντησης το βράδυ της Πέμπτης στο Ζάγκρεμπ. Είπαν ότι «η καλύτερη απάντηση για τη μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων από την πλευρά της ΕΕ θα ήταν η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενσωματώσει και αυτή την περιοχή».
×
Subscribe

Ζευγάρι Αλβανών που μαχαίρωσαν 5 φορές 57χρονο απέ...
Το ζήτημα Μπελέρη ως σύμβολο της βεβηλωμένης δικαι...

Σχετικά άρθρα