Ο Βρούτσης αρνήθηκε τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε Τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με σκοπό να επαναχορηγηθεί, μεταξύ άλλων, η μηνιαία σύνταξη ΟΓΑ σε χιλιάδες υπερήλικες Βορειοηπειρώτες (περίπου 90% των υπερηλίκων ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών), οι οποίοι είχαν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση -τόσο ως προς το εισόδημα όσο και ως προς την κοινωνική τους ασφάλιση- μετά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος (Ν.4093/2012 άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6. παρ.5).

Κατά αρχάς, η προϋπόθεση της εικοσαετούς διαμονής τους στη χώρα και ο τρόπος απόδειξής της που όριζε η ανωτέρω ρύθμιση, είχε οδηγήσει, το 2013, στη διακοπή χορήγησης της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, αφού, σύμφωνα με την προϋπόθεση της εικοσαετούς διαμονής, η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότησή τους θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 που, ως γνωστό, δεν ήταν δυνατό στους άνω των 65 ετών Βορειοηπειρώτες.


Με την Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε, σωστά, ο απαραίτητος χρόνος μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα στα τελευταία πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότησή τους (και εφόσον εξακολουθούν φυσικά να διαμένουν στη χώρα).

Με εισήγησή του ο Βουλευτής Πύρρος Δήμας ζήτησε και πέτυχε να διευρυνθεί η εν λόγω Τροπολογία ως προς τη δεύτερη αποτρεπτική προϋπόθεση χορήγησης της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες που αποκλείονταν, επειδή ελάμβαναν μια πενιχρή σύνταξη από το Αλβανικό δημόσιο και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ξεπερνούσε τα εκατό ευρώ. Ο Βουλευτής ζήτησε να ορισθεί πλαφόν για τη δεύτερη σύνταξη και να διαγραφεί ο όρος «ανεξαρτήτου ποσού» από τη διάταξη. Επίσης ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και να συμπληρωθεί η ανωτέρω διάταξη, ώστε να μην καθίσταται απαγορευτική «σε περίπτωση εγγάμων» η χορήγηση σύνταξης και στον/στην έτερο σύζυγο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο οποίος αποκλειόταν από τη μηνιαία σύνταξη ΟΓΑ με το θεσμικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος (Νόμος 4093/2012, άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6. παρ.5).

Σύμφωνα με όσα, μέχρι σήμερα, διεμήνυσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δεν προτίθεται να κάνει αποδεκτή (βάσει του άρθρου 73 παράγραφος 3 του Συντάγματος) την ανωτέρω Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ παρά την έναρξη των διεργασιών για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πολιτικής μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στον νέο προϋπολογισμό.

ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

Καταθέσεις μαρτύρων «καίνε» τον Αλβανό συνεργό του...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη