Οι τράπεζες στήριξαν τις θυγατρικές τους στην Αλβανία

Οι τράπεζες στήριξαν τις θυγατρικές τους στην Αλβανία


Για ισχυρή μέχρι στιγμής στήριξη των ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία από τις μητρικές, που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, εάν απαιτηθεί, έκανε λόγο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, κ. Α. Fullani.

Κατά τη διάρκεια του 7ου Ελληνο-Αλβανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου στα Τίρανα, ο κ. Fullani υπογράμμισε ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Αλβανία βίωσε τον αντίκτυπο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2013 η πιστωτική επέκταση στη χώρα απέκτησε αρνητικό πρόσημο, αλλά κατά τον ίδιο, ο κλάδος παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένος.

«Οι τράπεζες μπόρεσαν να αντλήσουν νέα κεφάλαια και χρηματοοικονομική υποστήριξη από τις μητρικές τράπεζές τους», πρόσθεσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Fullani τόνισε πως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ορισμένες μεγάλες δυσκολίες, που έχουν σχέση με την ανάγκη απομόχλευσης και αναδιοργάνωσης, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα.


«Αυτές οι μεγάλες προκλήσεις συνεπάγονται μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Πιστεύω όμως πως αυτές οι θυσίες των Ελλήνων θα αποδώσουν μελλοντικά, με τη δημιουργία μίας πιο δυναμικής και ισχυρής οικονομίας, καθώς και ενός πιο ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», σημείωσε ο διοικητής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών, το σύνολο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία κατείχαν το 2012 το 18% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της αλβανικής τραπεζικής αγοράς (1,57 εκατ. ευρώ από σύνολο 8,71 εκατ. ευρώ) και το 16,9% της συνολικής αξίας των καταθέσεων, ενώ το 22,5% των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα ανήκουν σε τράπεζες ελληνικών συμφερόντων.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά ένας από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία, κατέχοντας μέχρι και το 2010 την πρώτη θέση στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ το 2011 πέρασε στη δεύτερη θέση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ / imerisia.gr

Μπερίσα: Ο πρωθυπουργός μας οικειοθελώς ζήτησε τα ...
Κατάσχεση 60 κιλών χασίς σε λεωφορείο από Αλβανία ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη