Αντίδραση ΕΕ για το προσχέδιο Ράμα σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

Αντίδραση ΕΕ για το προσχέδιο Ράμα σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Peter Stano, αναφέρθηκε στο σχέδιο καταστατικού που πρότεινε ο Ράμα για τη συγκρότηση του Συνδέσμου σε δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα στο Κοσσυφοπέδιο.

Στην απάντηση που απέστειλε στο Euronews, ο Στάνο τόνισε ότι κάθε πρόταση και εποικοδομητική συμβολή είναι ευπρόσδεκτη, όσον αφορά τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Ο Στάνο επιλέγει να μην δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του προτεινόμενου σχεδίου καταστατικού, αλλά υπογράμμισε ότι η συζήτηση και η σύνταξη του καταστατικού του Συνδέσμου μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνει η Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα καλωσορίσει το συντομότερο δυνατό τη σύνοδο για τη σύνταξη του Συνδέσμου, για την οποία εστάλη η πρόσκληση στα κόμματα για τις 5 Ιουνίου, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στο Βορρά.

«Οποιαδήποτε εποικοδομητική συμβολή στον διάλογο που μεσολαβεί η ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, στο πλαίσιο του οποίου συζητείται η Σύνδεση/Κοινότητα Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία, είναι ευπρόσδεκτη. Ο Μπορέλ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες της περιοχής και των κρατών μελών της Ε.Ε.

Όπως ειπώθηκε νωρίτερα, η συζήτηση και η σύνταξη του Καταστατικού μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ. Πρόσκληση για την πρώτη σύνοδο σύνταξης του Συνδέσμου σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων εστάλη και στα δύο μέρη στις 5 Ιουνίου. Η συνάντηση δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω της κλιμάκωσης στο έδαφος. Αντίθετα, ο Lajčák ταξίδεψε στην Πρίστινα και το Βελιγράδι. Η ΕΕ ως Διαμεσολαβητής του διαλόγου είναι έτοιμη να φιλοξενήσει σύντομα τη σύνοδο σύνταξης και βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές», αναφέρει η απάντηση του Πήτερ Στάνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου