Οι απεσταλμένοι ΗΠΑ και ΕΕ εκτάκτως σε Πρίστινα και Βελιγράδι

Οι απεσταλμένοι ΗΠΑ και ΕΕ εκτάκτως σε Πρίστινα και Βελιγράδι

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της ΕΕ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Γκάμπριελ Εσκομπάρ και Μίροσλαβ Λάιτσακ, αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα και αύριο την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι τεταμένη, αφού οι Σέρβοι δεν δέχονται τους Αλβανούς δημάρχους που εκλέχθηκαν στους τρεις δήμους του βορρά.

Ο Εσκομπάρ και ο Λάιτσακ αναμένεται να προτρέψουν τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ μίλησε χθες στο BBC για τις εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Είπε ότι η κλιμάκωση της έντασης στο βορρά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

«Αυτή η κλιμάκωση ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα της απροθυμίας της πλευράς του Κοσσυφοπεδίου να ακούσει τη διεθνή κοινότητα. Έχει προκαλέσει εντάσεις, αναίτια», είπε ο Εσκομπάρ.

Ο Εσκομπάρ επανέλαβε ότι ο κύκλος της βίας πρέπει να σπάσει και ότι και οι δύο πλευρές, τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Σερβία, έχουν ευθύνη να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη, ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε επίσης πριν από λίγες ημέρες ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι περιττή και παράλογη.

«Είναι σαφές ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο πολιτικά, και αυτό σημαίνει μέσω του υπάρχοντος διαλόγου», είπε ο Λάιτσακ.

Οι ντόπιοι Σέρβοι διαδηλώνουν τακτικά από τις 26 Μαΐου σε αυτούς τους δήμους, για να εναντιωθούν στην είσοδο των νέων Αλβανών δημάρχων στα δημοτικά κτίρια.

Ο διεθνής παράγοντας απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για λήψη μέτρων για τη μείωση των εντάσεων. Στις 29 Μαΐου, η κατάσταση κλιμακώθηκε στο Zveçan, μετά τη σύγκρουση Σέρβων διαδηλωτών με μέλη της KFOR.

Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, καθώς και μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οχήματα της KFOR, της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των μέσων ενημέρωσης υπέστησαν ζημιές και κάηκαν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου