Επιτροπή Ελσίνκι για τα χρυσά διαβατήρια: Η υπηκοότητα της ΕΕ δεν πωλείται

31/05/23, 18:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Αλβανική Επιτροπή του Ελσίνκι (KSHH) παρουσίασε τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης για τα «Χρυσά Διαβατήρια».

Η KSHH τόνισε ότι η υπηκοότητα της ΕΕ δεν πωλείται, καθώς θεωρείται ευαίσθητο θέμα, που σχετίζεται με τη μετανάστευση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

«Η Αλβανία έκανε το σωστό, υπάρχει διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου που θα αποφασίσει για το θέμα της αριστεράς. Είναι στα χέρια νομικών εμπειρογνωμόνων, περιμένουμε την απόφαση, αλλά είναι και στα χέρια της κυβέρνησης, για τα διαβατήρια της αγοράς. Έχει νομικό αλλά και πολιτικό κομμάτι. Η ιθαγένεια της ΕΕ είναι ένα ευαίσθητο θέμα, έχει να κάνει με τη μετανάστευση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η ένταξη στην ΕΕ απαιτεί υπευθυνότητα, το διαβατήριο είναι ένας από τους τρόπους. Αν μπορούμε να το πούμε βάναυσα ανοιχτά, η υπηκοότητα της ΕΕ δεν πωλείται», είπε η KSHH.

Η Γαλλίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Ελισάβετ Μπαρσάκ, εκτίμησε ότι οι Αλβανοί πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν γιατί έχει ανασταλεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα «χρυσά διαβατήρια». Η Μπαεσάκ ίπε ότι αυτά είναι τεχνικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, ειδικά στην περίπτωση των διαβατηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: