Εκπρόσωπος ΕΕ για Κόσοβο: Και οι δύο πλευρές ευθύνονται, αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από μόνη της

Εκπρόσωπος ΕΕ για Κόσοβο: Και οι δύο πλευρές ευθύνονται, αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από μόνη της

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Peter Stano, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το ποιος επιτέθηκε στους στρατιώτες της KFOR στις 29 Μαΐου στο Zveçan, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία ευθύνονται για τη βία στο βορρά. .

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Stano, απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, στη δήλωσή του, μέσω της οποίας καταδίκασε τη βία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δεν μίλησε για το ποιος επιτέθηκε σε στρατιώτες της KFOR, ο Stano είπε:

«Ο ύπατος εκπρόσωπος [Josep Borrell] είναι ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια και δεν είναι εκεί για να μάθει ποιος επιτέθηκε σε ποιον. Ο ρόλος του είναι να διασφαλίσει ότι θα γίνουν τα πάντα για να μειωθούν οι εντάσεις και να ηρεμήσει η κατάσταση. Ως εκ τούτου, δεσμεύεται επίσης για τη μείωση των εντάσεων. Αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από μόνη της, αλλά είναι συνέπεια συγκυριών και εξελίξεων για τις οποίες ευθύνονται και τα δύο μέρη».

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων διαδηλωτών και στρατευμάτων της KFOR, τραυματίστηκαν 30 διεθνείς στρατιώτες, τρεις εκ των οποίων τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, δήλωσε ότι η βία που προκλήθηκε τη Δευτέρα στο Zveçan από το "επιθετικό πλήθος" ήταν "απρόκλητη".

Μια μέρα μετά από αυτό το γεγονός, ο Μπορέλ ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να αποκλιμακώσει «άμεσα και άνευ όρων» την κατάσταση.

«Βλέπουμε την κλιμάκωση από την Παρασκευή [26 Μαΐου], γι' αυτό ο Μπορέλ και τα κράτη μέλη καταδίκασαν τη βία και ζήτησαν μείωση της έντασης. Το έχουν πει και στις δύο πλευρές», είπε ο Stano.

Ερωτηθείς εάν οι εντάσεις στο βορρά σημαίνουν ότι ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας -που μεσολαβεί η ΕΕ- έχει αποτύχει, ο Stano είπε ότι «όχι, ο διάλογος συνεχίζεται. Οι προσπάθειες μάλιστα έχουν αυξηθεί και ο διάλογος είναι πλέον πιο σημαντικός από ποτέ».

Από τις 26 Μαΐου, οι εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται από την πλειοψηφία των Σέρβων, έχουν αυξηθεί, μετά την είσοδο στις δημοτικές εγκαταστάσεις των νέων Αλβανών δημάρχων του Zveçan, Leposaviq και Zubin Potok.

Οι Σέρβοι διαδηλώνουν επίσης την Τρίτη για να εναντιωθούν στους νέους Αλβανούς προέδρους, αλλά και να ζητήσουν την αποχώρηση των ειδικών μονάδων της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από τα βόρεια.

Οι νέοι Αλβανοί πρόεδροι εξελέγησαν στις πρόωρες εκλογές της 23ης Απριλίου.

Οι εκλογές αυτές έγιναν μετά την παραίτηση των προηγούμενων δημάρχων τον περασμένο Νοέμβριο. Οι προηγούμενοι προέρχονταν από τη Lista Serbe – το κύριο κόμμα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο – που δεν συμμετείχε στις εκλογές και τις είχε μποϊκοτάρει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου